Земеделски производители от района на Петрич искат да се облекчат

...
Земеделски производители от района на Петрич искат да се облекчат
Коментари Харесай

Бавни и скъпи процедури пречат на изграждането на оранжерии в Петричко

Земеделски производители от региона на Петрич желаят да се облекчат процедурите за създаване на оранжерии. Вече е изпратено писмо до Министерство на регионалното развитие с концепцията да се създадат промени в Закона за устройство на територията. В момента съгласно производителите административните процедури са мудни, тежки и скъпи, което кара доста от тях да се отхвърлят от желанието си да построяват оранжерии.

Петрич

Производители от региона на Петрич описаха, че таксите за създаване на оборудванията за развъждане не зеленчуци, излизат в пъти повече от средствата нужни за самата структура, по тази причина ще упорстват процедурите да бъдат облекчени. Обясниха, че за построяването на към 1 декар оранжерия са нужни към 10 000 лева, набирането на нужните документи оскъпя градежа с най-малко още 5000 лева Затова огромна част от производителите в региона са намерили метод да се с вършат с бюрокрацията.

Кирил Треновски от няколко години отглежда домати и краставици в региона на петричкото село Кавракирово. Има 5 декара оранжерии, които самичък е направил. Разказва, че процедурите и нужните разрешителни за построяването им костват скъпо и това затруднява зеленчукопроизводителите.
Кирил Треновски: Това тука всичко ми е с отопление. Миналата годна е добре, като извадя разноските за горивото дето съм го взел, за трудът, който съм го положил горе долу се изплаща.  Производители на цветя желаят дотации от страната Производители на цветя желаят дотации от страната
Държавата би трябвало да обърне внимание на българските производители на цветя и да помогне за развиването на бизнеса им. В този бранш на селското стопанс...

Заради тромавите процедури от ден на ден земеделци в региона на Петрич или стартират да отглеждат полски зеленчуци или построяват противозаконни оранжерии.
Александър Треновски, кмет на село Кавракирово: Ние ги вършим нелегално и по-късно ги узаконяваме. Заснемеме ги, качваме ги, с цел да може да се отрази във всички документи, че тука има найлонова оранжерия. И се употребява за развъждане на зеленчуци. Що се отнася, с цел да изкараме документи и позволение за стоеж отново има, ще мине доста време да се спазят всички периоди и да изкараш разрешителното. Скъпи са снимането, всичко е скъпо. Не са евтини. А това, че ги вършим първо оранжериите и след това ги узаконяваме ни дава крачка напред, с цел да можем да изпълним, това което желаеме да създадем, тъй като в случай че тръгнем в обратна посока. Първо да узаконяваме, по-късно да ги построим може би няма да останат средства да ги узаконим.
Малко са производителите от региона, които аплайват по европейски стратегии и съумяват да изградят оранжерии с пари от еврофондовете.
Александър Треновски, кмет на село Кавракирово: Ако би трябвало да създадем по план за оранжерия, тя ще е в пъти по-добра от тази и по-ефикасна за растенията, само че такива сресва няма по какъв начин да ги заделим. Ние не можем да заделим средства за подготовка на план с цел да финансираме и каква е гаранцията че ще ни финансират. Може да си дадем парите за план и отново да не успеем да създадем финансиране.
Според кметът на Кавракирово огромна част от земеделците в региона построяват и нелегално помпи, с които зареждат с вода оранжериите си.

Пред Българска национална телевизия зам.-областният шеф на Благоевград Антоанета Янчева съобщи, че Законът за устройство на територията затруднява земеделските производители, тъй като съгласно него оранжериите се водят градеж от пета категория, поради което би трябвало да се извърви бюрократичният път като за строителство на монолитна постройка. Това оскъпява процеса и е повода никой да не построява законни оранжерии. Това е повода и част от тези оранжерии да са остарели и амортизирани, което пречи да се построи съвременно, оранжерийно произвеждане.

Вижте повече във видеото:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР