Земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят и не откриха

...
Земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят и не откриха
Коментари Харесай

Втора от проверяваните къщи са гости се оказа изрядна

Земеделски специалисти ревизираха хотел в село Гургулят и не откриха несъответствия, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Това е втората от оповестените в петък от министър Десислава Танева 14 инспекции на подадени планове.

Представители на Държавен фонд "Земеделие " и на Министерството на земеделието, храните и горите посетиха хотел в село Гургулят, чиито претендент е подал планово предложение посредством Местна инициативна група (МИГ) Сливница-Драгоман. Искането е за финансиране на план "Оборудване за отопление на действителен хотел (водогреен казан на твърдо гориво 116 kW) " по,,Програма за развиване на селските региони " " (2014-2020 г.). Собственикът желае дотация за 58 157 лева, за обезпечаване на този водогреен казан.

Провереният хотел е построен със средства по Програма САПАРД. Проектът е утвърден през декември 2006 година и е заплатен през 2008 година

Един от проверяващите, Стефан Спасов от министерството разгласи, че след построяването през 2008 година, обектът действа като дава туристически услуги. "Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В интервала 2009 - 2013 година, в границите на мониторинговия интервал, са осъществени пет поредни инспекции. Обектът действа, като дава туристически услуги ", сподели Спасов.

Хотелът работи като туристически обект и не се употребява за персонални потребности. Има личен интернет уебсайт, където са оповестени цените и формата за резервация. Сайтът на хотела попада и в други уеб сайтове, които дават хотелски услуги. По данни на притежателите, междинната претовареност на обекта на месец е към 25 нощувки, добави представителят на земеделското ведомство.

Собственичката на хотела Николинка Миланова изясни, че е кандидатствала по стратегия САПАРД и е била утвърдена. Обектът се посещава от посетители главно през почивните дни. "Кандидатствам за отопление, тъй като се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е мъчно да се поддържа отопление ", сподели Миланова. По думите й инспекцията не я тормози, тъй като не употребява хотелът за лично жилище.

Стефан Спасов посочи, че 14-те обекта, чиято инспекция стартира от през вчерашния ден, са свързани с туристически действия и плановите им оферти са подадени през новия програмен интервал. "Проверяваме дали това са обекти, които действително действат или се употребяват за персонални потребности ", разяснява специалистът.

Резултатите от инспекция ще бъдат предоставени на Фонда и с тях ще се съобразят при разглеждането на плановото предложение, добави Стефан Спасов.

От МЗХГ ще ревизират още 12 плана, кандидатствали за развиване на туристически действия. Поредността им се дефинира от медиите, обясниха от МЗХГ.

По остарелия програмен интервал 2007-2013 година са издигнати 746 къщи за посетители. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството междинното финансиране е към 135 000 евро.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че глобите след заплащане за открити нарушавания при плана по Програмата за развиване на селските региони не се анулират и ще се заплащат от нарушителите, откакто Върховен административен съд анулира наредбата с претекста, че шефът на Държавния фонд няма по конституция пълномощията да разписва такава методика, защото не е овластен за сходна нормотворческа активност. Върховен административен съд постановява, че методиката за установяване на наказания след заплащане е оскъдна.

Скандалът с "къщите за тъщи " към този момент коства оставката на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев, който бе упрекнат в корист с евросредствапри създаване на къща за посетители в местността "Чинар куши ", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лв..

Информация, че телефонът й е на уеб страницата за контакти с къща за посетители пък докара до отстраняването и на заместник-директора на Държавен фонд "Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР