Зеленски приветства пристигането в Украйна на две нови системи за

...
Зеленски приветства пристигането в Украйна на две нови системи за
Коментари Харесай

Киев уведомил Белия дом, че планира да уволни главнокомандващия Валерий Залужни

Зеленски приветства идването в Украйна на две нови системи за противовъздушна защита, които могат " да смъкват всичко "
Украинското държавно управление е уведомило Белия дом, че възнамерява да уволни главнокомандващия въоръжените сили на страната военачалник Валерий Залужни, съобщи Ройтерс, като се базира на два осведомени източника.

Въпросът от няколко дни се разисква в публичното пространство, като постъпват спорни известия.

Ходът за премахване на Залужни, който влезе в борба с президента Володимир Зеленски поради военната тактика и други въпроси, идва след контраофанзивата предходната година, при която Украйна съумя да си върне единствено дребна част от окупираните от Русия нейни територии, отбелязва Ройтерс.

Източник, непосредствен до канцеларията на Зеленски, сподели, че двамата имат различия и дали да бъде извършена нова акция за военна готовност. Украинският президент по-конкретно е срещу настояването на командващия въоръжените сили под знамената да бъдат събрани още половин милион души.

Според цитирания източник уволнението на Залужни се бави, защото управляващите към момента не са решили кой да го размени.

Съединените щати не са възразили против проектите на Киев. Белият дом е споделил, че това е върховен въпрос, по който Украйна би трябвало да вземе сама своето решение, съобщи вторият източник, поискал анонимност.

Вестник " Вашингтон пост " първи заяви за проектите за уволняване на Залужни.

Известен като " Железния военачалник ", Залужний е извънредно известен. Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се борят против голяма съветска мощ.

Секретарят на Съвета на националната сигурност и защита Олексий Данилов предизвести, че слуховете за уволняване на Залужний дестабилизират армията.

" Това, което разгласяват реномирани издания, не постоянно е правилно, " сподели Данилов за украинско радио.

На фона на слуховете, че се готви да уволни Залужни, с който имат различия за военната тактика след лимитираните резултати, които даде украинската контраатака предходната година, украинският президент Володимир Зеленски приветства идването през вчерашния ден в Украйна на две нови системи за противовъздушна защита, които съгласно него могат " да смъкват всичко ", съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че укрепването на Противовъздушна отбрана е един от целите за украинското управление, с цел да може страната да се отбрани против съветските офанзиви с авиация, ракети и дронове.

Зеленски не даде детайлности за новите системи, само че сподели, че идването им в Украйна е кулминационната точка на " неуморна работа на разнообразни равнища в продължение на месеци ".

Ситуацията в град Авдеевка в източната Донецка област, който е съществена цел на съветските въоръжени сили, е " извънредно тежка ", призна той.

Украинският президент съобщи, че е разискал през вчерашния ден с висши военни командири обстановката по продължение на цялата 1000-километрова фронтова линия. На срещата е докладвал главнокомандващият въоръжените сили военачалник Валерий Залужни, добави той.

Междувременно Литва достави нова военна помощ на Украйна, съобщи ДПА.

Западните оръжия са от основно значение за Киев, с цел да може да отблъсне съветските нашественици. Засега помощта от Съединените щати - най-големия донор за Украйна, е блокирана поради разногласия в Конгреса.

На фона на опасенията от понижаване на западната поддръжка, литовският министър на защитата Арвидас Анушаускас разгласи през вчерашния ден, че страната му ще даде на Киев муниции за гранатомети " Карл Густав " и системи за отдалечено детониране. " Ние интензивно и поредно поддържаме Украйна, тъй като поддръжката ни за Украйна също е инвестиция в нашата лична сигурност ", акцентира той.

Литва е един от най-твърдите поддръжници на Украйна, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР