Зеленски обяви, че Нидерландия ще предостави на Украйна 42 изтребителя,

...
Зеленски обяви, че Нидерландия ще предостави на Украйна 42 изтребителя,
Коментари Харесай

Нидерландия и Дания дават F-16 на Киев, показаха ги на Зеленски

Зеленски разгласи, че Нидерландия ще даде на Украйна 42 изтребителя, а Дания - 19. Първите изтребители могат да дойдат в Киев още към Нова година.

Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте обаче не посочи броя. " Доставката на неизяснен на този стадий брой самолети ще бъде осъществена, когато изискванията за прехвърлянето бъдат изпълнени ", съобщи Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айнховен, в южната част на Нидерландия.



Това е първото действително заричане за доставка на Ф-16 за Украйна и то бе поето единствено два дни откакто Съединени американски щати дадоха зелена светлина за възможна доставка на американските машини от Нидерландия и Дания, които имат такива.

Рюте също така съобщи, че образованието на военни за работа с Ф-16 ще стартира скоро след идващия месец . Той акцентира, че от основно значение за доставката на Ф-16 е водачите да бъдат добре подготвени и инфраструктурата да бъде готова. Обучението им ще се организира в Нидерландия, Дания и Румъния , като към актуалният миг към този момент е почнал езиковият курс за тях.

" Що се отнася до термините, в този момент се организира езиково образование и в бъдеще, когато стартира военното образование, ще се реалокира в Румъния. Това ще стане доста бързо, допустимо най-скоро, с цел да прехвърлим самолетите в Украйна. Междувременно би трябвало да се работи по инфраструктурата, с цел да могат тези самолети да изхвърчат и кацат безвредно в Украйна ", акцентира Рюте.

Премиерът напомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя Ф-16, само че на този стадий не може да посочи какъв брой ще трансферира на Украйна.

Зеленски от своя страна съобщи, че съглашение по отношение на броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има откакто украински водачи и инженерите бъдат подготвени да работят с тях.

Президентът на Украйна, който дойде по-рано през днешния ден в нидерландската военновъздушна база в Айндховен, прегледа самолети Ф-16, които има Нидерландия и които той се надява, че ще бъдат предоставени на Украйна.

В базата Зеленски, придружаван от нидерланския министър председател в оставка Марк Рюте, прегледа две машини Ф-16.

Нидерландия минава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, напомня Ройтерс. От 42-те самолета Ф-16, за които загатна Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са оповестени за обмен .

По-късно в телеграм канала си Зеленски написа, че Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 от Нидерландия.

Today, we took another step to strengthen Ukraine's air shield. F-16s.

These jets will be used to keep Russian terrorists away from Ukrainian cities and towns. Mark Rutte and I reached an agreement on the number of F-16s to be transferred to Ukraine once our pilots and…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Няколко часа откакто Зеленски бе във военновъздушна база в Нидерландия, той дойде и в Дания. Самолетът му,  с който той пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датска военновъздушна база , съобщи Франс прес.

" Дания ще подари на Украйна 19 изтребителя Ф-16 ", съобщи датската премиерка Мете Фредериксен на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски в военновъздушната база Скидструп, съобщи Ройтерс.

Фредериксен посочи, че се надява първите шест изтребителя да бъдат доставени към Нова година, а през 2024 година Украйна да получи още пет самолета.

Ден по-рано пък украинският презедент посети Швеция, като главната цел на двете визити е да договаря за даване на изтребители от двете страни на Украйна.

В Швеция Зеленски заявява интереса на страната си да придобие шведски бойни самолети " Грипен ". 

По време на срещата си с шведския министър председател Улф Кристершон в събота той разяснява, че самолетите " Грипен " са гордостта на Швеция и Украйна би се радвала " да показа сходна горделивост ".

Междувременно съветското министерство на защитата заяви през днешния ден, че украински дронове са били свалени над Белгородска област, предадоха международните организации. Руската противовъздушна защита е осуетила офанзивата и е свалила два дрона, добавя ведомството. В настрана изказване регионалният шеф на Белгородска област Вячеслав Гладков сподели, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР