Зеленият фасул е сред най-полезните зеленчуци, представители на зърнените култури,

...
Зеленият фасул е сред най-полезните зеленчуци, представители на зърнените култури,
Коментари Харесай

Зелен фасул. Кое го прави изключителен?

Зеленият боб е измежду най-полезните зеленчуци, представители на зърнените култури, тъй като е извънредно мощен снабдител на фибри, витамини, протеини и други значими хранителни субстанции.

Кои са най-важните изгоди за организма от зеления боб и какво не знаем за него?
Подобрява сърдечното здраве
Зеленият боб понижава равнищата на неприятния холестерол като в същото време усилва тези на положителния. Така се усъвършенства доста работата на сърцето и се улеснява естественото кръвообращение.
Здрави кости
Зеленият боб съдържа калций и фосфор, които са доста значими за здравината и плътността на костната система.
По-добро храносмилане
Тези зърна имат слабително деяние заради очистващия си темперамент. Това е по този начин поради множеството фибри, които се съдържат в тях. Те подтикват работата на червата и извеждането на токсините от организма.
Благоприятен е за диабетици
Зеленият боб има невисок гликемичен показател, което го прави прелестен за консумация от диабетици.
Стимулира мозъчната активност
Хипогликемичните свойства на фасула работят успокояващо на нервите, понижават безпокойството и напрежението и усъвършенстват психологичното здраве.
Богат на хранителни субстанции
Фасулът е превъзходен източник на витамини А, В и К, като в допълнение обогатявате организма си и с калций, желязо, фолиева киселина и калий.
Препоръчителен е за бременни дами
Фолиевата киселина е доста значима за предотвратяването на вродени недостатъци при плода, а витамин К предизвиква вярното му развиване.
Паниран зелен боб
Продукти: зелен боб - 500 гр млад, брашно - 4 с.л., галета - 4 с.л., олио - 1 к.ч., сол - на усет

Приготвяне: Сварете в подсолена вода до цялостното им омекване млади фасулени шушулки, на които не сте махнали връхчетата, и ги прецедете. Оваляйте всяка шушулка в примес от брашното и галетата и ги пържете в мощно сгорещената лой, до момента в който порозовеят.
Печен с пармезан
Продукти:   1 ч.ч. ориз, 1/2 кг зелен боб, 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. пармезан, 1 ч.л. черен пипер, сол

Приготвяне: Оризът (1 ч.ч.) се измива и дружно с отцедения зелен боб от консерва (или замразен) (1/2 кг) се слага в тавичка. Залива се с подсолена вода (3 ч.ч.) и се поръсва с черен пипер (1 ч.л.). Ястието се запича на фурна за 35 минути, поръсва се с настърган пармезан (1 ч.ч.) и се връща във фурната за още няколко минути, до момента в който добие златист цвят. Сервира се незабавно.

 
Зелен фасул плакия
Продукти: 1 кг зелен фасул, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 моркова, 6 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 1 с.л. брашно, 2 домата, 1/2 връзка магданоз, сол

Приготвяне: Зеленият боб се почиства, измива и нарязва на части в тенджера. Прибавят се ситно нарязаните лук и моркови, и счуканият чесън. Зеленчуците се задушават с олиото и 1/2 чаша вода на слаб огън за 15 минути, до момента в който омекнат. Прибавя се брашното, размито в малко вода, нарязаните на кубчета домати, оцетът и ситно нарязаният магданоз. Полива с няколко супени лъжици олио. Оставя се на слаб огън още 10 минути, до момента в който уври. Зеленият боб плакия се сервира леден.

 

 
Салата с пиле и пикантен пипер
Продукти: пилешко филе със междинен размер - 1 бр., боб - 220 г, 2 чушки (за предпочитане разнообразни цветове), лимонен сок и зехтин - 1 супена лъжица. л., 1 скилидка чесън, черен пипер - щипка, сол на усет, пекинско зеле - на усет

Приготвяне: Сварете зеления боб до приключено положение в леко подсолена вода. Пипер измийте, отстранете семената, нарязани на тънки линии. Сол пилешко филе, пипер (можете да добавите всички подправки, които ви харесват), се запържва, до момента в който подготвен, се охлади и нарязани на дребни кубчета. Пекинските зелеви листа се измиват, нарязват на тънки линии. Смесете в купа за салата фасул, пиле, пипер и зеле. Изсипете настрана приготвената превръзка: лимонен сок, разбъркан със зехтин, с добавка на ситно нарязан чесън и черен пипер.

 

 
Запечен на фурна
Продукти: зелен фасул - 300 г свеж, царевично брашно - 1 - 2 с.л., червен пипер - 1 с.л., универсална фалшификация - Вегета или 1 пилешки бульон, черен пипер, зехтин - 2 с.л.

Приготвяне: Сварете зеления фасул за 5 минути в тенджера с вода и 1 ч.л. сол. Извадете, изцедете и охладете. Сложете го в купа и прибавете подправките дружно с брашното и зехтина. Разбъркайте добре. В тавичка с хартия за печене подредете боба без да се застъпва. Печете на 200 градуса до прелестен златист тен. Запеченият зелен фасул на фурна е подготвен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР