Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава.

...
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава.
Коментари Харесай

Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме

Зеленият фасул е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е изгубил от известността си. Даже доста хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, само че той би трябвало да бъде оправдан, тъй като е потребен, обичаен и наличен.

Известно е, че зеленият боб е едногодишно влаголюбиво и топлолюбиво растение, което може да се употребява и в свеж, и в консервиран тип. Той е подготвен за жътва в ранното лято, когато зрънцата наедреят, а шушулките са свежи и наситено зелени. Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, макар че по хранителност се приближава до месото поради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови. Зеленият фасул е измежду наложителните храни за вегетарианци и вегани.

Богат е на хранителни субстанции:

Витамини – А, Ц, Б – комплекс, Е, К;

Минерали - желязо, калций, калий, манган, магнезий, манган и калий;

Аминокиселини – лизин, аргинин, тирозин, метионин, триптофан;

Антиоксиданти - лутеин, зеаксантин и бета-каротин;

Фибри, нишки, целулоза и скорбяла;

При постоянна консумация зеленият фасул:

Балансира функционалностите на имунната система поради аглунтина;

Регулира равнището на кръвната захар (смъква я с до 40%) и защищава от диабет;

Много потребен е при нарушена функционалност на задстомашната жлеза и продължителен панкреатит, както и при хора, страдащи от диабет;

Регулира сърдечно-съдовата система – намалява равнището на неприятния холестерол, контролира признаците на хипертония и смъква кръвното налягане;

Намалява задържането на урина и отоците в и по тялото;

Предпазва от пикочокаменна болест, бъбречни проблеми и възпаления на пикочния мехур, цистит и др.;

Стимулира половата функция;

Действа удобно на стомашно-чревния тракт – има пречистващ за организма резултат, антиоксидантно деяние и подтиква метаболизма;

Предпазва от ставни и ревматоидни болести, облекчава признаците на подагра;

Участва интензивно в профилактиката на рак на дебелото черво и стомаха;

Много потребен е за бременни дами, поради богатия си състав на фолиева киселина;

Не си проличава по цвета, както е при доматите и морковите, само че той е извънредно богат на каротеноиди - значими за зрението антиоксиданти.



Други изгоди и противопоказания на зеления фасул

Зеленият фасул е потребен и освен под формата на храна. От него се вършат отвари и сокове, които се употребяват като питиета, както и брашно/пудра (посипва се при рани, язви, екземи и изгаряния), каша (налага се при ставно-костни контузии и проблеми) и питки в примес с мед (при отоци, циреи и гнойни рани).

Много значимо е да се знае, че въпреки да е потребен в толкоз връзки, в това число и за стомашно-чревния тракт, при положения на гастрит, язва, дисбактериоза, ентерити на дебелото черво и други съществени разстройства и нарушавания на храносмилателната система, е изрично неразрешена потреблението на зелен фасул. Той не би трябвало да се яде недопечен, изключително от добитък, тъй като съдържа белтъка фазин, който да повреди храносмилателната система. За хората не е толкоз рисков, само че въпреки всичко зеленият фасул е зарзават, който би трябвало да се сготви.

Когато решите да съхраните пресни шушулки зелен фасул, дано това не е за повече от два дни в ледник или на ветровито място, по-късно стартират да потъмняват и да губят скъпите си свойства. Ако желаете да ги запазите за по-дълго време, бланширайте ги и ги оставете във фризер/камера или консервирайте в буркани. При консервиране се резервират до 70-80% от потребните му витамини и минерали. Като подправки му отиват копър и чесън, а обичайната добавка е цеденото кисело мляко, което се сервира в самото ядене.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР