Зелените категорично подкрепяме справедливия протест на родителите на деца с

...
Зелените категорично подкрепяме справедливия протест на родителите на деца с
Коментари Харесай

„Зелените“ изразиха подкрепата си към майките на деца с увреждания

Зелените изрично поддържаме справедливия митинг на родителите на деца с увреждания, който продължава към този момент над четири месеца и упорства за приемане на съответни политики във връзка с хората с увреждания. Това оповестиха от партията на природозащитниците.

„ Системата ни убива “ е изцяло подобаващ надпис за протичащото в страна, в която родители са принудени да заплащат сами скъпите медикаменти и помощни средства, все по-недостъпната целесъобразна храна и профилираните грижи и услуги за децата с увреждания. Т. нар. „ инвалидна пенсия ” варира сред 100 и 200 лева на месец и не може да покрие даже главните потребности на хората с увреждания в България. Не се обезпечават нужните механически средства за подкрепяне на хората с двигателни проблеми, на незрящите, глухите и така нататък Тези хора „ изпадат “ от системата за обществени грижи след навършване на пълноправие и са принудени да се оправят изцяло сами.

Единственото още по-унизително за тях нещо e наглото отношение на вицепремиера Валери Симеонов, който си разреши абсурден език и обидни квалификации във връзка с протестиращите в София дами. Подобно отношение е неприемливо освен за представител на обществената власт, само че за всеки човек, който претендира да бъде част от едно цивилизовано европейско общество. Неадекватното и страхливото държание на министър-председателя също сподели, че държавното управление няма желание да реши проблемите на хората с увреждания, които са една от най-уязвимите обществени групи у нас.

Неадекватната и нечовечна политика на българското държавно управление по отношение на хората с увреждания повтаря грешките на тоталитарните системи, като не дава на тази обществена група поле за културна, професионална и социална изява. Дори в противен случай - тези хора съзнателно се гетоизират и по този начин се потъпкват техните права за пълностоен живот. Поради мизерните условия на битие техните близки също биват отхвърляни от обществото и постоянно са принудени да се откажат от специалността си и персоналния си живот. Тревожно е, че при тези фамилии постоянно се следят спорове и раздробяване на фамилните връзки заради непостижимо тежките условия на битие.

Зелените настояваме България да ратифицира Допълнителния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, който е подписала преди 10 години. Той основава благоприятни условия за сезиране на комитета към Конвенцията за възможни нарушавания на самата спогодба в дадена страна членка. Фактът, че този протокол към момента не е утвърден е в нарушаване и на решението на Министерския съвет от 2015, съгласно което Допълнителният протокол следваше да бъде утвърден до 2017 година.

Зелените изрично поддържаме настояванията на митинга за цялостна смяна в политиката към хората с увреждания, както и настояването за незабавна оставка на заместител министър-председателя по икономическа и обществена политика Валери Симеонов. Призоваваме нашите симпатизанти да поддържат интензивно „ митинга на майките “ и да изразят социална непоносимост към държанието на държавното управление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР