Зеленчуците и плодовете са най-често изхвърляните храни особено по това

...
Зеленчуците и плодовете са най-често изхвърляните храни особено по това
Коментари Харесай

Опасният банан - убиец на всичко около себе си


Зеленчуците и плодовете са най-често изхвърляните храни изключително по това време на годината. Когато ги има в обилие и човек се изкушава да купува повече, в сравнение с може да употребява в околните дни, осведоми " 24 часа ".

Това, че през днешния ден в огромните магазини се продава най-вече зеленчук от така наречен long shelf life сортове, т.е. особено пригодени да имат добър търговски тип по рафтовете дълго време, не трябва да заблуждава. Пробвайте да подържите у дома повече от една седмица домат и ще видите, че колкото и пластмасов да е на усет, към този момент няма да става за нищо. Освен може би да се намачка на пюре.

Лошото на съхранението на плодовете и зеленчуците обаче е, че всеки е самичък за себе си. Почти няма два типа, които да третирате по еднакъв метод или да държите дружно. Например ябълките и бананите наподобяват добре дружно за натюрморт, само че е задоволително да ги държите близо едни до други за повече от 48 часа и ще видите, че ябълките очевидно загниват. Причината е, че бананите изпускат етиленов газ.

Единствената изгода от това е за авокадото – в случай че сте го купили зелено и го подържите покрай чепката с банани, то ще узрее за нула време. Но в случай че се застои още малко, ще изгние.

Етилен изпускат и други плодове въпреки и в по-малки количества: прасковите, кайсиите, сливите, кивито, пъпешите и доматите, които всъщност също са плодове. Затова правилото за тяхното предпазване е да не държите нищо друго към тях, тъй като форсират процеса на загниването.

Самите банани узряват и надлежно загниват едновременно, в случай че стоят на чепката. Ако не сте в положение да ги консумирате бързо, най-добре ги разделете – половината в купа на масата, другата половина на друго място.

Ако въпреки всичко ги изтървете и презреят, можете да ги намачкате на пюре, което смесено с фъстъчено масло, се поставя във фризера. Получава се веган сладолед.

Другия огромен проблем основават доматите, които са доста нетрайни. Те по принцип би трябвало да се купуват единствено изцяло узрели, тъй като за разлика от бананите не могат да доузряват, откакто са били откъснати. И не се държат в ледник, а на стайна температура. Ако не можете да ги консумирате, по-добре в точния момент ги стрийте на пюре.

По-лесно е със зеленчуците, чиято ядивна част е била подземен: картофи, моркови, пащърнак, лук, цвекло, всички типове ряпа. Те се нуждаят от мрачно и хладно място, само че преди този момент би трябвало да се слагат в хартиени торби. Ако живеете в града и нямате маза, единственото уместно място за тях е долното чекмедже на хладилника. Но не дръжте лука и картофите близо един до различен, тъй като лукът отделя огромна мокрота и по този начин картофите ще прораснат доста бързо. Най-доброто решение е ледник, чието поделение за плодове и зеленчуци е с отвори за контролиране на влажността.

Защото листните зеленчуци да вземем за пример – марули, радичио, рукола и всички сходни, имат потребност от доста висока мокрота, в противоположен случай увяхват и изсъхват доста бързо. В същото време обаче имат потребност и от доста добра циркулация на въздуха, другояче се спаружват.

Тиквите, дините и пъпешите са прекомерно обемни, с цел да се държат в ледник. На село тиквите се държат в избата, в града единственото уместно място за тях е да са на мрачно.

Мнозина настояват, че дините могат да се запазят чак до ноември, зарити в пясък. Други пък ги запечатват с гипс – взема се малко гипс, размесва се с вода и се намазва цялата любеница. Но по-добре е да не вършиме такива опити, по този начин или другояче няма любеница, която да издържи повече от два месеца. Накрая всички омекват и се свиват, а месото им става сипкаво.

А в случай че към този момент е нарязана, може да издържи два-три дни, покрита с фолио. Или да се нареже на части и да се затворят в кутия в хладилника – също изтрайва два-три дни.

От зеленчуците по нашите географски ширини най-чувствителни са краставиците. Те могат да се повредят безусловно от нищото и за броени часове. Затова е целесъобразно да не се поставят покрай други плодове или зеленчуци. Най-добре е на обособен рафт в хладилника, само че да не е доста студено, тъй като има доста вода в тях и може да замръзнат.

По принцип целесъобразната температура за предпазване на тези храни е сред 6-7 и най-вече 12 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкоз по-малко време ще устоят. Но въпреки всичко не трябва да пада под 5 градуса.

Стеблените зеленчуци също са доста деликатни. Аспержите да вземем за пример не биха издържали повече от 2-3 дни в домашни условия. За да удължите малко този период, е най-добре да ги сложите във висок буркан с вода, като авансово подрежете малко краищата им. Същото се отнася и за пресния лук, само че той е още по-неиздръжлив и от аспержите. И двата типа зарзават се държат в хладилника.

Гъбите пък се държат в хартиена торбичка, никога в найлонова. Защото съдържат доста вода, която се изпарява, и в найлонов плик скоро ще станат меки и слузести. Ако сте ги купили от супермаркет в тарелка, покрита с транспарантно фолио, това е друго нещо – то е запечатано в предпазена атмосфера и гъбите могат да преседят по този начин още няколко дни.

Подправките пък са напълно друго нещо. Те също не устоят доста дълго време. Но в случай че копърът, магданозът, босилекът и ментата се наквасен в съд с вода и той се сложи в хладилника, биха се задържали относително свежи още 4-5 дни, не повече. Най-доброто решение за тях е просто да се засадят в саксии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР