Зелената сделка е начинът, по който ще станем по-независими енергийно.

...
Зелената сделка е начинът, по който ще станем по-независими енергийно.
Коментари Харесай

Пеканов: В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване

" Зелената договорка " е методът, по който ще станем по-независими енергийно. Чрез построяването на възобновими енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите спорове. Това съобщи в " Денят стартира " вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Първите средства по проекта за възобновяване и резистентност се чакат през есента.

" В края на месеца ние ще подадем първото искане за заплащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим интензивно да приемем последния план, който не беше изпълнен. В незабавен порядък Министерство на вътрешните работи движат този план. След което стартира да тече период от 2 месеца, в което Европейска комисия ще преглежда всичко, което сме показали ", сподели Пеканов.

По второто заплащане обаче става въпрос за 66 ограничения, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат направени от служебното държавно управление в помощ на идващия парламент, разяснява вицепремиерът.

Той подлага на критика решението на предходния парламент за обезщетения на 100%, на калпак.

Сега към този момент не е времето за такива ограничения на калпак. Такива трябваше да се вършат в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, с цел да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни сега се пробват да подтикват спестяванията, тъй че компаниите да се напасват към тази нова обстановка ", съобщи Пеканов.

По думите му за бизнеса това не звучи добре, само че в последна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадят за бюджета. Добрият вид е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат потребност от това, а не на всички, добави Пеканов.

По думите му има по-добри благоприятни условия за оптимизация, ще изпълнят обаче програмата за обезщетения.

За потребителите би трябвало да има помощи през тази зима, хората страдат от покачването на цените, добави вицепремиерът.

По проекта за възобновяване следва да се одобри критерият за енергийна беднотия, с цел да може да се помогне на нуждаещите се.

" Това е тематика, която от дълги години се дискутира, има работна група. Министерството на труда и обществената политика също има свое виждане по този въпрос. В идващите седмици ще почистим дефиницията и ще можем да я представим ", сподели Пеканов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР