Зелената партия на Швейцария с исторически успех на проведените вчера

...
Зелената партия на Швейцария с исторически успех на проведените вчера
Коментари Харесай

Тектонична промяна: Зелените с исторически успех в Швейцария

Зелената партия на Швейцария с исторически триумф на извършените през вчерашния ден национални избори . Крайнодясната Швейцарска национална партия остава най-голямата в Народното събрание , макар че изгуби поддръжка, осведоми АП.

Резултатите удостоверяват предварителните прогнози, че безпокойството от климатичните промени може да провокира " зелена вълна ".
 Зелените печелят места на вота в Швейцария, само че води крайнодясна партия
Зелените печелят места на вота в Швейцария, само че води крайнодясна партия

Социалистите са на втора позиция, а Зелените на четвърта

Резултатът бележи " тектонична смяна " , разгласи водачът на Зелената партия Регула Риц. Лявата партия приканва за " незабавно привикване на национална среща на върха за климата ". Зелените получиха 13,2% поддръжка, което е изненада. Те усилват поддръжката си с повече от 6% по отношение на представянето си през 2015 година

Зелената демократична партия също усилва поддръжката си . Тя получава 7,8 на 100 спрямо по-малко от 5% преди четири години.

Това е повече от вълна, това е приливна вълна в швейцарски мащаб , разяснява политологът Паскал Скиарини пред Агенция Франс Прес.

Фокусът бързо ще бъде ориентиран към това дали Зелените или коалиция от две екологични партии ще изискат едно от седемте места в кабинета, които се споделят от водещите политически партии.
 Швейцарците избират нов парламент, чакат победа на Зелените
Швейцарците избират нов парламент, чакат победа на Зелените

Може да покаже, по какъв начин страховете от изменението на климата въздействат при избор в Европа

Швейцарската национална партия, която неведнъж е упреквана, че демонизира мигрантите, завоюва 25,6% на изборите през вчерашния ден , което е спад по отношение на 29,4% през 2015 година

Политологът Оскар Мацолени от Лозанския университет съобщи пред Агенция Франс Прес, че резултатите демонстрират, че Швейцарската национална партия има проблеми с привличането на млади гласоподаватели, до момента в който по-възрастната електорална база е по-малко стимулирана да гласоподава спрямо 2015 година, когато мигрантската рецесия в Европа беше на " първа страница ".

Швейцарската национална партия е единствената огромна политическа групировка, която не дава обещание смели дейности за отбрана на околната среда , като непрекъснато осъжда " климатичната нервност " в швейцарската политика. Освен заканите си против мигрантите, партията гради реномето си на осъждането на въздействието на Европейски Съюз в Швейцария , която не членува в Общността.

Според неповторимата политическа система на Швейцария изборите вземат решение 200 места в долната камара и 46 сенатори , избирани за четири години, само че съставът на Федералния съвет няма да бъде решен до декември.

Промяна единствено на един член в 7-членния кабинет е политическа сензация. Федералният съвет е от 7 члена, той съставлява държавното управление на Швейцария и групово работи като държавен глава и държавно управление на Швейцария.

Според по този начин наречената " магическа формула " за шерване на властта шест кабинетни места са споделени поравно от Швейцарската национална партия, Социалистическата партия, Свободната демократическа партия,християндемократите държат седмото място. Президентството е на ротационен принцип всяка година.

Зелените приключиха на четвърта позиция, малко пред християндемократите, само че не е ясно дали ще се причислят към кабинета.

Управлението на Швейцария е въз основата на консенсус. Мнозина не са склонни християндемократите да бъдат отстранени от ръководството, защото те са в кабинета от влизането в действие на формулата през 1959 година Освен това те съставляват центристкия блок в Швейцария.

Зелените избират да заемат място във Федералния съвет за сметка на Свободната демократическа партия, само че евентуално ще би трябвало да сключат съюз със Зелените либерали, с цел да се реализира.

Регула Риц има вяра, че Зелените би трябвало да вземат участие в държавното управление.

" Сега е времето ", сподели тя и добави, че швейцарските водачи " може би би трябвало да обсъдят нова магическа формула " , с цел да отразят смяната в политическите цели.

Резултатите от неделя са още едно доказателство, че в страната, чиято стопанска система и живот са тясно обвързани с планините, хората са все по-обезпокоени от климатичните промени. Наскоро изследване сподели, че повече от 90% от 4000 ледници в Алпите ще изчезнат до 2100 година , в случай че не бъдат понижени въглеродните излъчвания.
 Ледниците в Швейцария са се свили с 10 % единствено за пет години
Ледниците в Швейцария са се свили с 10 % единствено за пет години

Разтапят се поради световното затопляне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР