Зелената и дигиталната трансформация изисква работещите да отговарят на уменията

...
Зелената и дигиталната трансформация изисква работещите да отговарят на уменията
Коментари Харесай

КНСБ: В близките няколко години страната ще разполага с поне 600 милиона лева за дигитални умения

Зелената и цифровата промяна изисква работещите да дават отговор на уменията на бъдещето, което си е същинско предизвикателство на фона на застаряващото население и дефицит на квалифицирани фрагменти в страната. Синдикатите и работодателите вършат със взаимни старания разбор на цифровите умения по основните специалности и длъжности във всички 85 стопански действия. Опитват се да дадат отговор на въпроса – кои са характерните умения, които са нужни на работещите, какво е положението им в този момент и какво би трябвало да се направи отсега нататък, с цел да се преодолеят дефицитите.

На проведен от КНСБ и Националния браншов профсъюз " Водоснабдител " конгрес специалистите обрисуваха картината по отношение на внедряването на цифровите технологии в един от основните браншове – ВиК.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че моментът е решителен, защото в околните няколко години страната ни ще разполага с най-малко 500-600 милиона лв. за цифрови умения.

Идеята е бизнесът и синдикатите да дадат на Националната организация за професионално обучение и образование оферти за цифрови профили по специалности.

Заместник-министърът на районното развиване Деляна Иванова съобщи, че вложенията във ВиК бранша са над милиард и половина лв..

Бъдещето е в построяването на нови пълномощия, безапелационен беше ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

На форума беше регистрирано, че новите технологии навлизат постепенно в бранш " Водоснабдяване и канализация ". Половината от заетите в него са на възраст сред 50 и 65 години.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов показа секторен разбор и профили на цифровите умения. Той разяснява, че измежду главните провокации пред ВиК операторите са остарялата и мощно амортизирана обществена инфраструктура и ниското възнаграждение на личния състав.

Иванов сподели също, че новите технологии навлизат постепенно в бранш " Водоснабдяване и канализация ". Различните ВиК оператори са в друг стадий на внедряване на нови технологии, а самото внедряване се прави на парче по убеждение на управлението на сдружението, без да има народен проект или стратегия. Основната причина е дефицит на финансови средства за вложения и терзания от поемането на риска от крах. В същото време въвеждането на нови технологии в бранша основава нужда от нови пълномощия на заетите.

Експертът насочи и рекомендации, измежду които целенасочени вложения за създаване на цифрова инфраструктура, унифициране на цифровите артикули и услуги на всички сдружения, свързани с отвеждането и пречистването на води.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР