Зелена светлина получи днес кметът на Смолян Николай Мелемов за

...
Зелена светлина получи днес кметът на Смолян Николай Мелемов за
Коментари Харесай

Зелена светлина за ремонт на планетариума и за чист въздух в Смолян

Зелена светлина получи през днешния ден кметът на Смолян Николай Мелемов за два значими плана – ремонт на планетариума плюс съоръжение от ново потомство и за по-чист въздух.
С утвърждението на всички общински съветници бе обещано позволение на локалната администрация да поеме дълготраен дълг от ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “ на стойност до 1,5 млн. лева
Такова позволение от предходния състав на Общинския съвет не бе обещано. Опозицията се възпротиви преди изборите с мотив, че заемът ще е в тежест на идващия кмет. Следващият обаче след локалния избор отново е Мелемов, а също така, съгласно насоките на оперативната стратегия, плановете за културна инфраструктура може да се осъществят единствено посредством комбинирано финансиране – безплатна финансова помощ плюс новите финансови принадлежности, основани по линия на Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Общата стойност на плана за планетариума е 4 млн. лв., като оптималната стойност на безвъзмездното финансиране е 2 794 378 лв.. Дългосрочният дълг, който общината поема посредством Фонда за устойчиви градове, е нейният дял в плана.
Преди изборите бе отхвърлено и предлагането на Мелемов да издаде запис на заповед за поръчителство на плана за непорочност на въздуха за сумата от 940 431 лв..  Сега то бе утвърдено с гласовете на 17 съветника, 1 бе срещу и 8 се въздържаха.
От опозицията възнегодуваха с мотив, че планът е спрян, защото община Горна Оряховица е спечелила във Върховен административен съд делото, с което апелира предварителното осъществяване на заповедта на ръководещия орган на Оперативна програма „ Околна среда “. Чрез нея са одобрени изискванията за кандидатстване по процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ по “Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ” на обща стойност 44,3 млн. лева
„ Нека не се поддаваме за подправени вести “, прикани зам.-кметът Марин Захариев. Той акцентира, че община Смолян има настоящ контракт с Министерство на околната среда и водите на стойност 9,6 млн. лева
„ Има 7 подписани контракта. Действително Горна Оряховица жали решението и се приказва за прекъсване на плана. Но какъвто и да е изходът, те ще търсят решение за Горна Оряховица, без по никакъв метод то да касае настоящите 7 контракта. Още повече, че София, Бургас, Монтана и други към този момент работят по тях. Няма настоящ контракт за безплатна финансова помощ да бъде обезсилен по някакъв метод. Такава е и позицията на оперативната стратегия “, означи Захариев.
Той изясни, че по контракт бенефициентът може да изиска 10% от сумата за предплатено заплащане, което в тази ситуация за Смолян е 960 000 лв..
„ Ние може да използваме обаче единствено 1% от цялата сума по плана или 10% от задатъка - т.е. 96 000 лв. за първия стадий, които няма да ни стигнат до на никое място, тъй като той ще коства към 400-500 хиляди лв. “, добави зам.-кметът с сектор европроекти.
„ Ние възприемаме тази стратегия като опция да си сменим остарялата печка-кюмбе с казан или климатик, обаче философията на Европейска комисия и на програмата е малко по-различна. Те желаят да знаят в кои райони на дадения град е по-замърсено, в кои - по-малко, каква е настройката на хората кардинално да минават на различни горива. Те желаят да знаят къде повече се отопляват на въглища, къде повече на дърва, къде на ток и ред други неща. Тоест, за нас крайният резултат е значим, само че Европейска комисия и програмата, която се съветва от Световната банка, желаят да си създадат доста по-широка картина по отношението на замърсяването, по тази причина са дали средствата. Затова ние играем по разпоредбите. Даже знаем, че множеството общини са заложили външно ръководство на целия този развой от порядъка на 400-500 000 лв., а при нас ръководството е вътрешно, което е доста по-евтино, а и ангажираме локални хора в този развой “, добави Марин Захариев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР