Зелена ли е София? Бихме казали: долу-горе и неравномерно –

...
Зелена ли е София? Бихме казали: долу-горе и неравномерно –
Коментари Харесай

Зелена ли е София? Долу-горе и неравномерно

Зелена ли е София? Бихме споделили: долу-горе и неравномерно – повече на юг и изток, в сравнение с север и запад. Отново имаме дълго отлаган и заплитан проблем през последните 18 години.
Как се стигна до тук?
По време на кметуването на Бойко Борисов със закон се вкара извънредно дълъг период, в който правата на реституирани притежатели са лимитирани с оглед устройствените предвиждания за парцелите им. Ако имаш парцел в парк, чакаш общината да ти го купи и не строиш. Средно за Европа сходни периоди са към 3 години. Тук е даден 15-годишен период.
Какво е трябвало да направи СОС в същото време?
Да направи стратегия за отчуждаване и да придобие парцелите. Имала е цялото време на света за това и доста разновидности за финансиране, най-много по линия на еврофондовете.
Защо не го е направила?
Стара истина при липса на разумно пояснение е – следвай парите. При отчуждаванията парите отиват в притежателите на парцели. При огромните инфраструктурни планове и обвързваните с тях публични поръчки и контракти за услуги парите отиват в (обръчи от) компании.
Какво ще стане в този момент?
Вероятно притежателите ще продадат парцелите си за доста огромни суми. Кой не би го направил?
Може ли това да бъде спряно по законов път?
Вече – надали. Тази алтернатива беше употребена без общината да прави каквото и да било по въпроса прекомерно доста пъти и за прекомерно дълго време. Този път е затворен.
Има ли други разновидности?ако София избере в общинския съвет задоволително хора, на които им пука за града;ако се откри финансиране иако притежателите се съгласят да договарят, някаква част от парцелите може и да бъдат избавени.
За това са нужни: решителни дейности, Подробен устройствен план на парковете, финансов проект за отчуждаване за идващите няколко години и преговорен екип, който да свърши голямата организационна и административна работа.

В противоположен случай напълно скоро София би изглеждала в действителност доста по-различно, само че за жалост не като в фантазиите ни.

На 29 октомври да помислим добре кой ни докара до тази точка и дали желаеме " още от същото ".

Изберете номер 85, с цел да имаме късмет за зелена София. И да ни останат паркове.

Гласувай за чиста и зелена София!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР