Здравословното и добро хранене трябва да е съобразено със сезона.

...
Здравословното и добро хранене трябва да е съобразено със сезона.
Коментари Харесай

Храните, които ще ни държат прохладно през лятото

Здравословното и положително хранене би трябвало да е съобразено със сезона. Когато е студено, тялото ни се нуждае от повече сила, по тази причина и храната, която ядем – супи, топли ястия и други относително тежки ястия, е богата на калории. През лятото, когато термометърът трансферира 30 градуса и нагоре, потребностите на организма се трансформират. Има избрани артикули, които освен ще ви оказват помощ да се освежите, само че и ще оказват помощ на организма да действа по-добре и да се прочисти от насъбраните през хладните сезони непотребни субстанции, написа trafficnews.bg.

Краставици

Пресните краставици, изключително в случай че са одеве набрани, са най-хубавата храна през лятото. Известно е, че те се състоят от 90% вода, само че въпреки всичко са богати на калций, витамин С и минерални соли. Яжте ги най-добре без сол, която спомага за задържането на течности в организма, а оттова и за отоци. Слагайте краставиците в салата или ги хапвайте просто по този начин колкото желаете.

Киви

Този зелен плод е освен доста богат на витамин С, само че като по знамение се предотврати обезводняване заради високото наличие на калций. И през лятото, че е тъкмо това, което ви би трябвало. Добавете го в сладки плодови салати или ядат за закуска с овесена каша.

Малини

Плодовете на малината съдържат ябълкова, винена, капронова, салицилова и мравчена киселина, също така фруктоза, глюкоза, дъбилни субстанции, пектин, калиеви соли, мед, цианинхлорид, ацетоин, бензалдехид, витамин С, каротин и ефирно масло. Пресните малини освен утоляват жаждата, само че и усъвършенстват храносмилането. Малината може да намали температурата при настинка и спомага за извеждането на токсините от организма. Благодарение на високото си наличие на мед оказва помощ да се борим с неприятното въодушевление.

Свежи подправки и зелени листни зеленчуци

Зелените подправки са различен неповторим артикул от лятната градина. Добавяйте ги към летните салати. Импровизирайте с копър, магданоз, лук, спанак или маруля. Спанакът да вземем за пример е отличен източник на фолиева киселина, нужен за растежа на алените кръвни телца.

Диня

Динята е рекордьор измежду продуктите, които утоляват жаждата и засищат организма. Съдържа 90% водаи има малко калории. Затова без терзания можете да ядете любеница в неограничени количества, без да се притеснявате за фигурата. Съдържа доста фибри, пектин, хемицелулоза, витамини В1, В2, С, РР, фолиева киселина, провитамин А, каротин, манган, никел, желязо, магнезий и калий, 5-11% елементарно усвояеми захари, както и малко аскорбинова киселина, каротин, не доста тиамин, рибофлавин и никотинова киселина.

Чушки

Чушките съдържат витамини C, B1, B2, B9, P, PP и каротин. По равнища на витамин C те надминават лимоните и касиса. Поради високото наличие на минерални соли, калий и калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор, желязо, хлор, цинк, манган, мед, йод, хром, сяра и кобалт, чушките са доста потребни при анемия, намален имунитет, начални стадии на оплешивяване и остеопороза. Този зарзават подтиква секрецията на стомашния сок. Можете да ядете от него в огромни количества, без да се страхувате за стомаха си. Също утолява жаждата.

Касис

Касисът се счита за източник на потребни субстанции и витамини. Неговите плодове съдържат витамините С, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, Р, А, пектин, каротеноиди, захари, органични и фосфорна киселини, танини, етерично масло, витамин К, фосфорни соли, калий и желязо. Касисът се употребяват като тоник, вазодилататор (отпуска съдовете), усъвършенства обмяната на веществата, за филтриране на кръвта, за подкрепяне на образуването на кръвни телца. Действа противовъзпалително, усъвършенства апетита. Има диуретичен резултат, подтиква изпотяването. Касисът е един от най-хубавите плодове за жегата.

Тиквички

Тиквичките се усвояват прелестно от организма ни. Те съдържат витамини С, А и значими минерали, калий, калций, желязо и магнезий. Тиквичките оказват помощ да се отървем от нездравословните субстанции и токсините. Те основават чувство за задоволеност, макар че са лека храна. Разнообразието на предписания с този елементарен зарзават е голямо. При това ще се нахраните пълноценно, без да се охарчите доста. Тиквички може да се поставят в гювеч, към картофеното пюре, да се задушават, пържат или пекат. Всички ястия са постоянно вкусни и здравословни.

Аспержи

Аспержите са богати на въглехидрати, каротин, калиеви соли, лизин, аминокиселини, фосфор, тиамин, калциеви, рибофлавин, аспарагин, кумарин, сапонини и витамините В1, В2, С, PP. Те съдържат доста вода и се считат за съвършения за филтриране на организма зарзават. Аспержите могат да се ядат като варена гарнитура, да се поставят в супи, салати, гювечета и да се консервират.

Ето един потребен съвет: В горещото време се пробвайте да ядете дребни порции, само че по-често. Този метод на хранене усъвършенства храносмилането и пречи за натрупването на тегло. Избягвайте да ядете вечер месо и мазни храни. Организмът няма задоволително време за храносмилане и в стомаха през нощта остава неприятно чувство на тежест. По-добре вечер да сервирате огромна порция зеленчукова салата, щедро полята с лимонен сок. Лесно е да се следва още един скъп съвет – пийте доста вода. Можете да добавите комат лайм или лимон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР