Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в начина, по

...
Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в начина, по
Коментари Харесай

Нова формула за оценка на уврежданията от ТЕЛК

Здравното министерство разгласява за публично разискване промени в метода, по който ще се правят оценка от ТЕЛК хората с голям брой увреждания.

В момента, в случай че главното заболяване носи най-малко 80 %, а съпътстващите – най-малко 50%, крайният % в решението на ТЕЛК се усилва. Според препоръчаните промени, нарастване ще се прави, в случай че главното заболяване носи най-малко 50% и има още едно с толкоз. Увеличението съставлява прибавяне на 20% от сбора на процентите на съпътстващите болести.

Промяната може да се илюстрира със следния образец: Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен обособен %. Най-високият %, подобаващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания подхождат 60%, 50% и 30%.

Съгласно препоръчаната нормативна смяна, към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което подхожда на 28% и получаваме окончателната оценка, която в тази ситуация е 98%. Същото лице, оценено по сегашния ред, ще получи 70%.

Освен нова формула за оценка на хората с голям брой увреждания, се работи за смяна и на самите проценти, които се дават за всяко от болесттите по настрана. В ТЕЛК-а наложително ще се вписва и кодът на заболяването.

По данни на неправителствения бранш – всеки пети минал през ТЕЛК по сегашните правила е ощетен. Много значимо е в наредбата да бъде добавено това, за което се реализира съглашение с министерството – хората, които са ощетени от в този момент настоящата разпоредба да бъдат оценени още веднъж, съобщи Весела Одажиева от "Системата ни убива всички ".

А от здравното министерство обясниха, че в последна сметка такава опция не е планувана – Не се планува в нормативния акт такова опция. Аз персонално не съм взела участие в такива диалози, на експертно равнище нямам такава информация, изясни доктор Цветолюба Генкова от Министерство на здравеопазването.

Промените се чака да влязат в действие до 2 месеца. Ощетените ще могат да минат по тях, единствено в случай че до тогава се е трансформирало здравословното им положение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР