Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията

...
Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията
Коментари Харесай

Одобрен е Националният план за справяне с COVID, какви ще са мерките

Здравното министерство разгласява Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, утвърден от Министерски съвет, научи Moreto.net. В него е написано какви ограничения ще се постановат на районно равнище и при какви условия.

Мерките за ограничение на разпространяването на COVID-19 съгласно Националния проект са разграничени на четири стадия и ще се ползват на локално ниво според от оценката на риска, най-много по отношение на наличните интензивни кревати в лечебните заведения, I стадий - 50% заети кревати за интензивно лекуване, II стадий - 60%, III-70%, IV стадий - 80 %

Ето в детайли какви ще са ограниченията в просветителната система при другите стадии:

- I-ви стадий:

Присъствено осъществяване на образователния развой в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП):

1. Присъственият образователен развой за учениците от първи до дванадесети клас се реализира при следните условия:

а) основана е организация за осъществяване на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби един път седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, който взе участие в осъществяване на присъственото образование, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или изследване;

б) при положение на противоречие на родителите/настойниците/попечителите за осъществяване на проучване за COVID-19, ученикът не се позволява до присъствено образование и му се обезпечава опция за образование от разстояние в електронна среда.

2. Преустановява се смесването на възпитаници от разнообразни паралелки в целодневна организация на образователния ден, при занимания по ползи и при групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване.

3. Преустановява се провеждането на проведени действия с възпитаници, включващи визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

4. Преустановява се присъственото осъществяване на педагогичен препоръки, наставнически срещи, съвещания на публичните препоръки, събрания на учебните настоятелства, подготовка на педагогическите експерти.

5. Присъственото осъществяване на олимпиади и надпревари от календара на Министерството на образованието и науката се позволява единствено при:

а) осъществяване на място на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, участващи в осъществяване на олимпиадата или надпреварата, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване.

б) обезпечена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра в залата;

в) носене на защитна маска за лице от всички участници по време на целия престой в учебното заведение.

6. Индивидуални действия (индивидуални часове, съвещания, самостоятелни действия за обща и спомагателна поддръжка, изпитвания за настояща оценка, изпити и др.) може да се организират присъствено на територията на училището/ЦСОП и без използване на условията за проучване за COVID-19 на учениците с бързи антигенни проби, в случай че самостоятелните действия се организират отвън времето на присъствен образователен развой на паралелките.

7. Всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият личен състав носят защитна маска за лице по време на целия си престой в училищата/ЦСОП, а учениците от първи до четвърти клас - отвън класната стая (при влизане в учебната постройка, в коридори, тоалетни, фоайета и други общи пространства, в които има разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки и персонал), както и в класната стая от идването им в училище/ЦСОП до привършване на проучването на ученика с бърз антигенен тест и отчитане на негативен резултат от теста – в дните на проучване.

8. Дейностите в училищата/ЦСОП се организират при прецизен надзор по съблюдаване на въведените правила по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, указани с Насоки на министъра на образованието и науката.

- II-ри стадий: Ограничаване на други действия

1. Преустановява се провеждането на занимания по ползи, като се изключи заниманията по ползи в границите на целодневната организация, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

2. Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване, както и тези, които към този момент са изследвани за

осъществяване на присъствено образование.

Останалите ограничения от I-ви стадий остават непроменени.

- III-ти стадий: Въвеждане на присъствено образование на 50% от паралелките на ротационен принцип.

1. Присъствен образователен развой се реализира за 50 % от паралелките с възпитаници от пети до дванадесети клас с въведена ежеседмична ротация.

2. Всички възпитаници от първи до четвърти клас, както и учениците от пети до дванадесети клас в специфичните учебни заведения за възпитаници със сензорни увреждания и учениците от паралелките в ЦСОП при опция не престават да се образоват присъствено, без ротация, след проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби при изискванията на II-ри стадий.

3. Изследването за COVID-19 с бързи антигенни проби на всички възпитаници по т. 1 и т. 2, както и на педагогическия и непедагогическия личен състав, се реализира при изискванията на IIри стадий.

Останалите ограничения от II-ри стадий остават непроменени.

- IV-ти стадий: Преустановяване на присъственото образование в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка.

1. Присъствен образователен развой може да се реализира единствено за възпитаници от първи до четвърти клас след проучване, извършено при изискванията на II-ри стадий или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.

2. Целодневна организация на образователния ден може да се реализира единствено за възпитаници от първи до четвърти клас без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.

Допълнителни знаци: При оценката на риска в просветителната система с изключение на посочения фактор „ сложен разбор “ следва да се вземат поради и следните характерни знаци: % на неявяване на възпитаници заради заболяване; % неявяване на персонал; възрастово разпространяване - седмична заболяемост при децата, както и при възрастни на 30-40 година

Когато комплексният разбор и оценката на риска изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително на брой свободни болнични кревати за профилирано лекуване на децата от избрана община, в която заболяемостта е 2 пъти по-ниска от междинната за региона, то за учебните заведения от тази община се ползват ограниченията от II, надлежно III стадий, след координиране с Министерство на здравеопазването.

Въвеждат се противоепидемични ограничения от работодателите

I стадий: Изготвяне на инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2;  правене на проекти за непрекъснатост на работния развой, посредством повишение отбраната на работещите посредством въвеждане на метода „ Зелен документ “, работа от разстояние и др.; въвеждане на метода „ Зелен документ “ от държавна и общинска администрация, други ведомства и структури, след обсъждане; предприемане на дейности по понижаване на интервала на изолираност и карантина съгласно научнообосновани данни; обезпечаване непрекъснатост на работния развой на сериозните структури.

II стадий: Въвеждане на рекомендация за отдалечена работа до 50% от личния състав и съществуване на зелен документ, след разбор.

III стадий: Задължително въвеждане на отдалечена форма на работа и съществуване на зелен документ, очестяване графика за придвижване на транспортните средства от градския превоз, при опция и след разбор.

IV стадий: Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други.

Целият
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР