Здравното министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше

...
Здравното министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше
Коментари Харесай

Общопрактикуващ лекар: МЗ не прави нищо за бежанците, буквално |

„ Здравното министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше най-малко за тези бежанци, които са хронично заболели, да се обезпечи някакъв вид “, разяснява то БНР общопрактикуващия доктор доктор Евгени Крайселски, който бе измежду първите медици, вписали се в формалния държавен уебсайт в помощ на бежанците от Украйна.

По думите му, най-малко за момента, няма механизъм да бъдат покрити най-малко част от сумите за медикаменти на хронично болните бежанци. Той към този момент има такива пациенти.

„ Повече деца, също и възрастни. Семейните лекари сме със смесена процедура. Имаше и малко отдалечени съвещания – през Вайбър фотоси и така нататък Повечето недоволства са за нормални за сезона – инфекции на горни дихателни пътища, инфектиране на уши, нос, гърло, кашлица. Уточнявахме с други пациенти аналози на медикаментите, които одобряват, да се реши в случай че няма даден артикул, с какво може да се промени ", уточни общопрактикуващият доктор.

„ Както нормално, нашето министерство витае някъде встрани “, разяснява доктор Крайселски. По думите му на уеб страницата на Министерството на здравеопазването в секция вести има само такива за Коронавирус.

„ Много ни е тромава здравната система. Една такава криза не можем да я оправим към този момент 3 седмици. Скоростта на деяние е ужасяваща “, посочи персоналният доктор.

Според доктор Евгени Крайселски на равнище Спешна помощ нещата са по-ясни.

„ Като излезем от незабавната помощ, всичко се размива. Много лечебни заведения, медицински центрове оповестиха, че ще преглеждат гратис. Но не е въпросът единствено да прегледаш човек, той би трябвало да бъде проследен. “

Крайселски е безапелационен, че би трябвало да се подсигури вид за някакви суми, с които бежанците да могат да си вземат медикаменти. По неотложност би трябвало да се направи организация към спешните центрове, към които да може да се обезпечи първична здравна помощ, а по-късно и връзка със експерт, както и механизъм за приемане на лекарства, въпреки и с отстъпка, счита той.

Детският картон на детето е последна грижа на този, който е тръгнал да бяга. Част от децата не разполагат с документите, която се изисква, акцентира персоналният доктор по отношение на имунизационния статус на децата бежанци и достъпа им до детски градини у нас.

В момента, в който стартират да влизат повече заболели, за които лечебните заведения не получават пари, ще затънат нещата, предизвести доктор Евгени Крайселски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР