Здравният министър . Веднага след това от ГЕРБ обявиха, че

...
Здравният министър . Веднага след това от ГЕРБ обявиха, че
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Здравният министър . Веднага по-късно от ГЕРБ оповестиха, че ще бойкотират работата на Народното събрание поради рокадата. Междувременно Софийският градски съд спря процедурата по промяната по тъжба на доктор Димитров до произнасянето си по делото. Решението на съда за прекъсването предстои на обжалване. Премиерът Николай Денков разпореди незабавни инспекции за нарушавания в огромните държавни лечебни заведения (още на стр. 22).

Над половината български възпитаници нямат умения да се оправят с проблеми от всекидневието , стана ясно от резултатите на последното издание на програмата за интернационално оценяване на учениците PISA от изследване през 2022 година Делът на българските възпитаници под сериозния предел на достижения в трите изследвани области е обезпокоително огромен - 54% по математика, 53% по четене и 48% по естествени науки (подробности на стр. 26).

от над 100 бронетранспортьора вид БТР-60 от дълбоките военновременни ресурси на Национална работа " Жандармерия " към Министерство на вътрешните работи. Парламентарната комисия по защита отхвърли несъгласие в сряда, а упованията са то да бъде преодоляно и в парламентарната зала.
Културни дейци, библиотекари и чиновници на музеите още веднъж излязоха на митинг с искане за повече средства за просвета. Те се събраха пред Министерството на културата, а шествието приключи пред Министерския съвет Фотограф: Велко Ангелов
Свят
Реклама
Израел възнамерява войната против палестинската формация " Хамас " да продължи една година или повече , като най-интензивната фаза на сухопътната атака ще продължи и при започване на 2024 година Многофазната тактика планува израелските сили, които са ситуирани в северната част на Газа, да напреднат надълбоко в южната част на обсадения палестински анклав.

Съществува " голям риск от терористични набези в Европейския съюз " през идния празничен сезон , съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон сподели, че поляризацията в обществото, породена от войната сред Израел и " Хамас ", усилва риска от принуждение. Нейният коментар пристигна дни откакто екскурзиант беше смъртоносно намушкан с нож в Париж. Тя не посочи дали е имало някаква съответна информация, която е довела до предизвестието.

Англия разгласи проект, целящ понижаване на високите равнища на легална миграция . Мерките включват увеличението на минималната заплата (от 26 200 паунда на 38 700 паунда), нужна на експертите, с цел да получат работна виза. Според Лондон въпросната смяна ще спре 300 хиляди души, които предходната година са отговаряли на условията, да се реалокират в Обединеното кралство. Планът идва, откакто публични данни от предишния месец демонстрираха, че чистата миграция (разликата сред влизащите и напускащите страната) е скочила до рекордните 745 хиляди през 2022 година
Около 70 000 делегати участват на тазгодишната Конференция за климатичните промени на Организация на обединените нации (COP28) в Дубай Източник: Reuters
Икономика
Реклама 31.7% от семействата в България регистрират, че приходите им порастват през третото тримесечие, съгласно анкета на Национален статистически институт, спрямо към 16% през предходния интервал.
Бюджетът излезе на минус от едвам 0.6% от Брутният вътрешен продукт през ноември. Месец преди края на годината държавните финанси изостават от проектите по съвсем всички индикатори. Разходите към този момент се движат по-назад от задачата, в сравнение с приходите. А с помощта на това към края на ноември и минусът в бюджета се оказва към четири пъти по-малък от заложения. Той възлиза на 1 милиарда лева, или почти 0.6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по предварителни данни на Министерството на финансите при планувани 2.5% за годината. Което значи, че или минусът ще е по-малък, или през декември ще се създадат обилни заплащания.

Таванът за разплащания в брой остава 10 хиляди лева и следващата година, отпада и противоречивият текст в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, прочут като " Донос-бонус ", съгласно който хора, които са подали на Национална агенция за приходите информация за укрити налози или осигуровки, да могат да получават 10% от откритата сума като заплащане. Това гласоподаваха депутатите на второ четене в отрасловата бюджетна комисия през предходната седмица. Повечето оферти на финансовия министър Асен Василев като налог върху бакшишите и Национална агенция за приходите да може да приравнява цивилен контракти на трудови бяха отхвърлени. Все още не са признати измененията в Закона за Данък добавена стойност, локалните налози и корпоративното подоходно облагане.

Умерен напредък на стопанската система през 2024 година, продължаващ спад на инфлацията и гладко повишаване на лихвите. Това са упованията, към които се сплотиха представители на Българска народна банка и кредитните институции по време на 11-ата конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ". Според представителите на бранша влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 година е постижима цел при неналичието на нови шокови събития за стопанската система, а банковата система има подготвеност за присъединението. По всяка възможност цикълът на повишение на главните лихви на ЕЦБ е към края си, считат банкерите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР