Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични

...
Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите противоепидемични
Коментари Харесай

Кацаров: Не въвеждаме нови ограничения, а стимули

Здравният министър Стойчо Кацаров даде ексклузивен брифинг за новите противоепидемични ограничения, откакто партиите започнаха превратно да поясняват въведените от през днешния ден противоепидемични ограничения. Кацаров акцентира, че цяло лято заведенията за хранене работят на 50% потенциал, а в този момент им се дава опция да работят на 100%, в случай че дават отговор на избрани условия. Въпреки това тази нова опция бе подета като дискриминационна, ресторантьори оповестиха протестна подготвеност, а " ИТН " упрекна министерството в дискриминиране на неимунизирани. Разпространяват се и нелепи клюки, че ще има насилствена имунизация.

" Не постановяваме ограничавания, а предлагаме тласъци. Никой не задължава никого в нищо, всеки може да продължи да работи, както е работил до момента ", изясни няколко пъти министърът. Когато ограниченията са ограничаващи, ще ги постановяваме с пролонгация, с цел да се приготвят хората, само че когато са стимулиращи, ще ги прилагаме незабавно, с цел да може хората да се възползват, уточни той.

Ако обстановката го наложи, тогава ще въведем спомагателни ограничения, сподели още министърът. Към днешна дата, спомагателни ограничения не се постановат, съобщи той. Всяка област може да вкарва ограничения, в случай че реши за належащо, изясни Кацаров. " Правим всичко допустимо и се опитваме оптимално да отложим стягането на ограниченията, с цел да не вредим на хората. Следваме проекта, внимаваме с него, следим броя на заетите кревати. Засега се оправяме добре, само че в случай че по този начин ще водим разговора и политическите сили ще назовават черното бяло и бялото - черно, и разнообразни общественици ще си търсят мотив да стачкуват там, където няма, няма да се получи нищо ", разяснява той и прикани всички към отговорност.

" Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да насочва апел - хора, преди да говорите, четете, апелирам ви се! От началото на пандемията всички мероприятия на закрито се организират при режим 50% от потенциала. Това не се трансформира. Със заповедта от през вчерашния ден дадох опция да работят на 100% тези, които в този момент работят на 50% и в случай че желаят, могат да продължат да работят на 50%, тъй като това не се трансформира. И слушам насреща отговор за ограничавания. Никакви ограничавания не са наложени, тъкмо противоположното ", съобщи министърът и вметна, че явно политиците даже не са прочели заповедта.

НОВИТЕ МЕРКИ

От през днешния ден влязоха в действие нови противоепидемични ограничения, като заповедта за тях беше издадена нощес от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се вкара при опция работа от разстояние за минимум 50% от личния състав, както и да се вкара график за начало на работния ден сред 7:30 и 10 часа. Целта е да се понижи натискът върху публичния превоз.

От през днешния ден Министерство на здравеопазването прави опит и да насърчи имунизациите с привилегии за заведения и публични места с изцяло имунизиран личен състав или подобен, който е подготвен да се тества постоянно, с цел да върви на работа. Условията за тези привилегии обаче са мъчително постижими при нищожния дял на имунизираните у нас. Облекченията плануват публични обекти като заведения за хранене, културни институти, фитнеси, спортни зали и прочие да се освобождават от ограничаването за заемане на 50% от потенциала, в случай че целият личен състав и всичките им клиенти имат зелен документ с една от трите известни хипотези - приключен курс на имунизация, негативен тест за COVID-19 или доказателство за преболедуване в последните 6 месеца.

На процедура сходни облекчения може да има единствено за имунизирани, защото Министерство на здравеопазването залага солено изискване към неимунизираните - те би трябвало да имат PCR-тест, изработен в последните 72 часа. При цена от най-малко 80 лева за подобен тест, надали ще се откри клиент, който да си заплати, с цел да иде на басейн да вземем за пример. Същото важи и за работодателите - ресторантьорите да вземем за пример мъчно ще бъдат уверени да тестват на такава цена неимунизирания си личен състав, с цел да работят с цялостен потенциал. Облекченията евентуално няма да бъдат употребени и за публични места, които притеглят главно деца - децата не се имунизират, а едно посещаване на цирк ще нарастне неуместно с PCR тест на децата.

Тези облекчения няма да се вкарват автоматизирано - който реши да работи на 100%, би трябвало първо да подаде съобщение до районната си здравна ревизия, а тя ще поддържа лист на тези обекти, с цел да може да ги управлява. Едва ли обаче някой ще кандидатства за тях, защото през вчерашния ден пред министъра на стопанската система ресторантьорите оповестиха, че не съблюдават сегашните ограничавания, тъй като не могат да си избият разноските иначе. Контрол и санкции, както е явно, липсват, тъй че малко на брой ще решат, че напъните си костват.

Не е ясно и за какво Министерство на здравеопазването подхожда толкоз строго с условията - в чужбина такива ограничения се ползват на доста места, само че клиентите могат да посещават публични обекти и с антигенен тест, който е доста по-достъпен. Тестването с бързи проби на чиновниците е нещо рутинно и за доста компании, а в редица страни по този начин следяха и разпространяването на инфекцията в учебните заведения в границите на образователната година.

Изтоничк: Сега
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР