Здравният министър проф. Асена Сербезова разкритикува протестите срещу Зеления сертификат

...
Здравният министър проф. Асена Сербезова разкритикува протестите срещу Зеления сертификат
Коментари Харесай

Сербезова: Има много примери за дискриминация у нас, но това не е зеления сертификат

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкритикува митингите против Зеления документ и усещането, че има дискриманция с налагането на тази мярка. Според нея всеки жител има право на три избора - дали да си направи тест, да покаже съществуване на антитела или имунизация и това по никакъв метод не нарушава гражданските му права.

Ето какво написа тя в профила си във фейсбук:

Има доста образци за дискриминация в нашето общество, само че условието за “зелен” документ не е едно от тях

Дискриминацията към или по отношение на даден субект или група е третирането или възприемането му на принадлежност към избрана обществена група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, полова ориентировка, биологичен тип или нещо друго вместо по отношение на неговите персонални качества.

Също по този начин, с цел да е налице дикриминация, за съответното отнасяне следва да липсва обективно мотивиране.
Разделянето на хората в групи по даден разумен симптом не е дискриминация.
Никой например не приказва, че пушачите са дискриминирани, макар, че в заведенията за хранене е неразрешено да се пуши, с изключение на в откритите елементи, тъй като опазването на здравето на непушачите е по-висша полезност.

Без годен “зелен сертификат” не можем да посещаваме заведения за хранене, само че пред нас има тъкмо три благоприятни условия, с цел да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки личното здраве и това на другите и единствено една от тях е имунизация.

Това, че може да създадем един от три избора никога не ни слага в изискванията на дискриминация.

Няма изискване за прилагане на публичен превоз или съществени типове услуги единствено при съществуване на “зелен” документ. Изискването за подобен документ е към всички групи от популацията, с цел да си обезпечат достъп до част от местата с публично предопределение и има за цел да предотврати разпространяването на инфекцията, и не е единствено към избрана група хора, с цел да е налице дикриминация.

Такъв документ е нужен и за напредване в границите на Европейски Съюз, защото коронавирусната зараза минава границите и е траснграничен проблем за публичното здраве. Правната рамка на това условие е Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година по отношение на рамка за издаването, инспекцията и приемането на оперативно съвместими документи за имунизация против, направено проучване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров Коронавирус документ на ЕС) за улеснение на свободното придвижване по време на пандемията от COVID-19. При това даже и да нямат съществуване на подобен документ, жителите на Европейски Съюз се позволяват, само че им се постанова карантина.

Т.е. още веднъж има алтернатива. Много страни в напъните си да лимитират разпространяването на коронавирусната зараза вкараха национални документи. За да могат обаче тези документи да се употребяват дейно в трансграничен подтекст, когато жителите на Съюза упражняват правото си на свободно придвижване, е належащо те да бъдат изцяло оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими.

От страните членки се изисква общ метод във връзка с наличието, формата, правилата, техническите стандарти и степента на сигурност на тези документи за имунизация. Нито една страна не може да сполучлива в битката си с коронавирусната зараза, в случай че е сама в напъните и ограниченията. Едностранните ограничения за ограничение на разпространяването на SARS-CoV-2 могат да причинят основни разстройства, в това число в бранша на туризма, защото националните органи и услугите за транспорт на пасажери, като самолетни компании, влакове, рейсове и фериботи, може да се сблъскат с необятен набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се освен до имунизацията против COVID-19 на притежателите на документи, само че и до техните резултати от проучвания и преболедуване.

Ето за какво е разполагаем този общ метод и в България, като член на Европейски Съюз. Това някои хора, дефинират като “зависимост”, “ангажимент”, само че дано го назовем с същинското му име – правилник и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите са законодателни документи на Европейски Съюз, които имат директна мощ, без да е належащо да се транспонират в националното законодателство.
А отговорността е към здравето на другите, отговорност към страните, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за публичното здраве, както и към тези жители, които желаят да продължат да пътуват и да водят обществен живот, при относително по-високи равнища на сигурност за здравето.

Координирано би трябвало да бъде и последващото унищожаване на ограниченията. Въвеждането на общ метод по отношение на издаването, инспекцията и приемането на оперативно съвместими документи за COVID-19 се основава върху взаимното довериe.
Очевидна е неналичието на доверие у част от хората, само че това не се дължи на имунизациите, нито на “зеления” документ, а на фактори, почнали да го подкопават доста преди да се появи COVID-19. Така или другояче това съмнение е реалност и ние би трябвало да го признаем, и да работим в посоката на разговор. Но разговор без обиди, закани за " огромни проблеми " и за " помитане " (не знам какво имаха поради...), газови оръжия, гранати, закани за ликвидиране и размахване на пръст...

Диалог, учреден на шерване на терзания, както и на шерване на обстоятелства и статистика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР