Здравният министър предлага промяна в ТЕЛК правилата за 100 диагнози

...
Здравният министър предлага промяна в ТЕЛК правилата за 100 диагнози
Коментари Харесай

За над 100 заболявания ще се издава пожизнен ТЕЛК

Здравният министър предлага смяна в ТЕЛК разпоредбите за 100 диагнози - към този момент да се минава единствено един път пред лекарска комисия и решението да важи до живот. Така повече хора с необратими болести ще имат доживотен ТЕЛК и инвалидна пенсия и няма да се постанова на онкоболни, диабетици и трансплантирани да потвърждават положението си неведнъж. Предложението изненада обществените сътрудници.

3-годишната Марая е с трансплантиран черен дроб. Всеки ден пие медикаменти, с цел да не отхвърли присадения орган.

" Няма да им израсне нов орган или органът да стане като техен. То си е химия и се получават други странични резултати ", изясни Анита Георгиева - ръководител на Асоциацията на чернодробно трансплантираните.

Семейството е от Ловеч. Вече два пъти пътували до София да водят Марая на ТЕЛК.

" Сега сега ТЕЛКът ни е единствено за 1 година, който изтича на 1 август и би трябвало още веднъж да се явяваме. Отново събиране на документи, прегледи по София ", добави Анита Георгиева.

Изненадващо служебният здравен министър предложи повече хора с необратими увреждания да получават пожизнено решение от ТЕЛК. Сред тях са онкоболни, трансплантирани и диабетици.

" Да не се постанова, като е в този момент на всеки 3 години да се явяват за освидетелстване, за болести, които те ще носят до края на живота си. Слагаме завършек на един брадясал проблем, който се разисква от 10-15 години ", посочи доктор Стойчо Кацаров.

И в този момент по преценка на лекарите може да бъде публикуван доживотен ТЕЛК на хора с необратими болести. С приемните, които предлага здравният министър кръгът им се уголемява.



Така 9- годишната щерка на Пепа Манева, която е с генетично заболяване няма да се явява на ТЕЛК през няколко години.

" Ще бъде огромно облекчение за пациентите, които са с необратими болести, както е в напия случай. Защото това е генетично заболяване и не са измислили по какъв начин да се смени енергетиката на някой човек ", разяснява Пепа Манева - ръководител на Сдружение " Фенилкетонория ".

Предложението изненада обществените сътрудник. Бизнесът го поддържа, а синдикатите се въздържаха, тъй като планът не им беше възложен преди изключителното съвещание на тристранката. Проектът изненада и съвета на хората с увреждания.

" Притеснява ни плана, какво е записано вътре в него. Притеснява ни и това, че не е разискван с хората с увреждания ", сподели Светослав Чернев - Национална организация " Малки български хора ".

Според здравният министър процедурата за публично разискване не е нарушена.

" Това няма да докара до повишение на разноските на Национален осигурителен институт. От гледна тока на НЗОК, това ще докара до спестовност на средства, защото няма потребност на всеки 3 години да се вършат проучвания, с цел да се потвърди, че имаш заболяване, което ти ще носиш до края на живота си ", посочи доктор Стойчо Кацаров.

Хората с повече от едно заболяване с доживотен ТЕЛК ще могат да се явяват за преосвидетелстване, в случай че се влошат, увери Кацаров. Още на следващия ден се чака измененията да влязат за гласоподаване в Министерския съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР