Здравният министър от служебния кабинет Асен Меджидиев съобщи важно решение

...
Здравният министър от служебния кабинет Асен Меджидиев съобщи важно решение
Коментари Харесай

България тропна по масата. Здравният министър с важно решение

Здравният министър от служебния кабинет Асен Меджидиев заяви значимо решение за коронавирус имунизациите.

България няма да се причисли към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини против COVID-19. Първата страна, която поддържа България, е Полша, сподели пред публицисти служебният министър, представен от Българска телеграфна агенция.
-->
Не е задоволително обществените разноски за опазване на здравето да се употребяват за ваксини, които няма да се употребяват, сподели министърът на опазването на здравето на Полша Адам Ниеджиелски.

Становището на България е, че желае да получава дози, когато са нужни, а заплащането ще се прави след доставката на посоченото количество, сподели още министър Меджидиев. По думите му все още има 1, 4 млн. дози, които България е платила, само че не са доставени, защото ще би трябвало да се бракуват. Меджидиев добави, че сега се вършат опити за предоговаряне, като се вкарва такса, която съгласно него е като такса за наказателна клауза. Това е голям финансов запас. България и Полша изрично заставаме на позицията, че няма да подпишем такова съглашение, сподели още той.

Министрите Меджидиев и Ниеджиелски оферират да има общо писмо от министър-председателите на България, Полша и останалите страни, които декларират такава позиция, което да се адресира до Урсула фон дер Лайен, защото е нужна нейната интервенция. Сега в опазването на здравето имаме потребност от много средства - за незабавна помощ по въздух, за детска болница, и минимум ще си разреша да похарчим запас за нещо, което не го желаем, добави министър Меджидиев.

Най-важната тематика на срещата ни беше предоговарянето на изискванията за доставка на ваксини против COVID-19, сподели още министър Ниеджиелски. По думите му не е задоволително обществените средства в опазването на здравето да бъдат употребявани за ваксини, от които няма потребност. Министър Ниеджиелски предложи да се напише и взаимно писмо до акционерите на фармацевтичния производител " Пфайзер ", в което да се моли към тяхната отговорност към публичното здраве.

Полша и България се намират в условия на провокации, каквато е сферата на дигитализацията в опазването на здравето, сподели още министър Ниеджиелски. Той уточни, че другите тематики, които са обсъждали с министър Меджидиев е неналичието на фрагменти в опазването на здравето, както и повишение на осведомеността в региона на профилактиката и имунизирането на жителите.

Посещението на делегацията от Полша, с началник Адам Ниеджиелски, е след отправена от министър Меджидиев покана в границите на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част " Здравеопазване ", извършено на 14 март в Брюксел, Белгия.

В рамките на съвещанието България, Полша, Литва и Унгария показаха обща декларация във връзка с контракта за доставки на ваксини против COVID-19. Позицията на България е, че потребностите на страната от ваксини са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия са изчерпани и не е налице нужда от нови доставки.

" В актуалната сериозна обстановка за България има единствено две рационални решения: преустановяване на контракта с " Пфайзер " или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности. Правителствата на страните членки следва отсега нататък да поръчват единствено действително нужни количества ваксини с ясно посочен период на валидност, при възнаграждение след осъществени доставки и без обмисляне на ваксини за последващи години ", оповестиха през март от Министерството на здравеопазването.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР