Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои

...
Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои
Коментари Харесай

Здравни медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделиха опит в Сърбия /снимки/

Здравните посредници от Монтана участваха в работни срещи със свои сръбски сътрудници в Зайчар и Пирот. Срещите се организираха на 20 и 21 март в границите на финалната фаза на стратегия ЗОВ (Здраве и обучение за всички), подкрепена от Българо-Швейцарската стратегия за съдействие. Освен представителите на Националната мрежа на здравните посредници (НМЗМ), която е измежду сътрудниците по плана на Община Монтана, в визитата бяха включени здравни експерти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за ръководство на плана, на Областна администрация и на общината.
Групата се срещна с представители на локалната власт, дейни неправителствени организации като Дружеството на ромите в Зайчар, и „ Тернипе” в Пирот, здравни експерти, доброволци от целевите общности. Обмен на хрумвания, показване на положителни практики, свързани с възстановяване на достъпа на групи в неравностойно състояние до опазване на здравето, просветителни и обществени услуги бяха основните тематики, които разискаха сръбските и български сътрудници.
Здравните посредници от Монтана бяха определени да споделят опита си поради положителните резултати, които са постигнали в работа си по Програма ЗОВ. Петър Цветанов – заместник-председател на НМЗМ, открои достиженията в областта на здравната предварителна защита, профилактиката и основаването на налични здравни услуги за общността. Той акцентира, че особено внимание се отделя на фамилното обмисляне и майчиното и детско опазване на здравето.
Програма ЗОВ завършва своята работа през 2019 година, само че дейностите ще бъдат поддържани и надграждани по план на Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве (БАСП), чийто специалисти са консултанти по Програма ЗОВ, сподели изпълнителният шеф на асоциацията доктор Радосвета Стаменкова. Проектът е подсилен от програмата „ Мерк за майките”. Той ще се осъществя до 2021 година в България, Сърбия и Румъния. Монтана, Зайчар и Пирот са част от плановите местоположения. От сръбска страна сътрудник на БАСП е Асоциацията за полово и репродуктивно здраве - Сърбия, чиито шеф Ненад Босилчич подкрепя организирането на двустранните срещи.
Предвижда се през април сръбските сътрудници да върнат визитата и да посетят София и Монтана. Те ще се срещнат на място с работата на посредниците в трите местоположения на плана „ Комплексен метод за ромско включване в Община Монтана “ – кварталите „ Огоста” и „ Кошарник” и с. Габровница, където се реализират здравно–просветни действия и медицински прегледи в основаните по плана Здравно-консултативни центрове. Това е причина за началото на дълготрайно съдействие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР