Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна,

...
Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна,
Коментари Харесай

НЗОК отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните

Здравната каса анулира лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна, откакто онколозите алармираха, че Касата е въвела предели.

Въпреки развиването на абсурда с лимитите, медиците в клиниката по „ Лъчелечение” на болница „ Св. Иван Рилски” към момента се тормозят, защото активността на клиниката от последния месец е била орязана с близо 20%. Става въпрос за животоспасяваща терапия, която допреди това е била безлимитна.
Отмениха лимитите за лъчеление Здравният министър е безапелационен, че ограничаването е било единствено за юни
Онкоболната Светлана Христова е оперирана от рак на гърдата. От две седмици се подлага на лъчелечение всеки ден. С въвеждането на предели в лъчетерапията пациенти като Светлана може да чакат дълго за последваща процедура. „ Ако нямаме лъчелечение, има заплаха да се получи рецидив”, съобщи пациентката.

Лекарите успокояват, че до връщане на пациенти и листи на чакащи няма да се стигне. Загубите ще бъдат за сметка на лечебните заведения.

„ Лекарите са превърнати в едни счетоводители, които би трябвало всеки петък да изпращат лист на болните, които би трябвало да облъчат идната седмица. А какво се случва, в случай че някой пациент пристигна в понеделник и би трябвало да бъде облъчен във вторник”, попита проф. Татяна Хаджиева, ръководител на професионалната организация на лъчетерапевтите.

Лимитите могат да засегант близо 5 хиляди онкоболни пациенти съгласно организацията на лъчетерапевтите. Касата отхвърля и даже регистрира нарастване в контрактуваните размери активност, за които ще заплаща тази година. Ограниченията били написани в националния рамков контракт, подписан от Лекарския съюз.

„ Лекарският съюз такова нещо не е договарял, съгласили сме се да бъде планувано на равнище централно ръководство на НЗОК, а не на равнище лечебни заведения”, сподели ръководителят доктор Иван Маджаров.
Иван Маджаров: Не са договаряни предели за лъчелечение Той е безапелационен, че лекарите не могат и не трябва да отхвърлят лекуване на който и да било пациент
Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че лимитите са били единствено за юни и поради напрежението към този момент са анулирани. „ Никога не сме имали желание да лишаваме хората от лъчелечение”, увери той.

Лекарите приветстваха решението на министъра, само че с запаси. „ Надявам се това, което е споделил здравният министър, е изясняване на това неразбирателство и унищожаване на всички лимити”, означи проф. Татяна Хаджиева.

Следващата седмица следва среща сред Касата, министерството, лекари и пациенти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР