Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна,

Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна, ...

НЗОК отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните.


Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна, след като онколозите сигнализираха, че Касата е въвела лимити.

Въпреки развитието на скандала с лимитите, медиците в клиниката по „Лъчелечение” на болница „Св. Иван Рилски” все още се притесняват, тъй като дейността на клиниката от последния месец е била орязана с близо 20%. Става въпрос за животоспасяваща терапия, която допреди това е била безлимитна.
Отмениха лимитите за лъчеление Здравният министър е категоричен, че ограничението е било само за юни
Онкоболната Светлана Христова е оперирана от рак на гърдата. От две седмици се подлага на лъчелечение всеки ден. С въвеждането на лимити в лъчетерапията пациенти като Светлана може да чакат дълго за следваща процедура. „Ако нямаме лъчелечение, има опасност да се получи рецидив”, заяви пациентката.

Лекарите успокояват, че до връщане на пациенти и листи на чакащи няма да се стигне. Загубите ще бъдат за сметка на болниците.

„Лекарите са превърнати в едни счетоводители, които трябва всеки петък да изпращат списък на болните, които трябва да облъчат следващата седмица. А какво се случва, ако някой пациент дойде в понеделник и трябва да бъде облъчен във вторник”, попита проф. Татяна Хаджиева, председател на професионалната организация на лъчетерапевтите.

Лимитите могат да засегант близо 5 хиляди онкоболни пациенти според организацията на лъчетерапевтите. Касата отрича и дори отчита увеличение в договорените обеми дейност, за които ще плаща тази година. Ограниченията били разписани в националния рамков договор, подписан от Лекарския съюз.

„Лекарският съюз такова нещо не е договарял, съгласили сме се да бъде планирано на ниво централно управление на НЗОК, а не на ниво лечебни заведения”, каза председателят д-р Иван Маджаров.
Иван Маджаров: Не са договаряни лимити за лъчелечение Той е категоричен, че лекарите не могат и не бива да отказват лечение на който и да било пациент
Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че лимитите са били само за юни и заради напрежението вече са отменени. „Никога не сме имали намерение да лишаваме хората от лъчелечение”, увери той.

Лекарите приветстваха решението на министъра, но с резерви. „Надявам се това, което е казал здравният министър, е изясняване на това недоразумение и премахване на всички лимити”, отбеляза проф. Татяна Хаджиева.

Следващата седмица предстои среща между Касата, министерството, лекари и пациенти.

Източник: btvnovinite.bg