Здравната каса обмисля да не плаща на аптеките за обработка

...
Здравната каса обмисля да не плаща на аптеките за обработка
Коментари Харесай

Касата няма да плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства?

Здравната каса обмисля да не заплаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи медикаменти. Това сподели пред публицисти ръководителят на Надзорния съвет и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева след съвещание на надзорниците.
 
Промяната визира медикаментите, които НЗОК заплаща 100%. Досега Касата заплаща по 2 лева на обработен протокол. По думите на Начева по този метод НЗОК би икономисала 16 млн. лв., които може да се насочат за скъпоструващи медикаменти. Според нея няма да се постанова тези два лв. да се заплащат от пациентите.
 
 фотография: БГНЕС, списък

Касата ще заплаща на аптеките цената на медикаментите, която е в Позитивния лекарствен лист. Предстои среща с представителите на фармацевтичния отрасъл за в допълнение уточняване и публично разискване на направените оферти за нормативни промени.
 
В Надзорния съвет е обсъждана и концепцията, в случай че има преразход в бюджета на НЗОК за медикаменти, в това число и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата. По думите й тези ограничения няма да навредят на болните хора. Начева изрично съобщи, че няма да има предели за медикаментите за онкологични болести.-->
 
 ThinkStock/Getty Images

НЗОК ще успее да разплати всичко на договорните си сътрудници за тази година, добави още Начева. Преразходите, които се чакаха в края на годината по перата за медикаменти и за болнична помощ, са обезщетени, увери Начева.

Идеята е глупава, а това решение е скандално , разяснява пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов. Тази мярка ще ограничи достъпа на пациентите до медикаменти, изключително в дребните обитаеми места, безапелационен е професорът. По думите му тя цели обслужването на огромни аптечни вериги и вертикално-свързаните компании.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР