Здравната каса направи предложение, направленията за PCR тест да се

...
Здравната каса направи предложение, направленията за PCR тест да се
Коментари Харесай

Направление за PCR тест при само 2 симптома

Здравната каса направи предложение, направленията за PCR тест да се издават при налични единствено два признака на COVID-19, вместо на цели 5. Промените ще бъдат признати след сключване на Националния рамков контракт.

Личните лекари се оплакаха, че условията за направление са прекомерно високи.

„ Да има 2 от 11, а не да се чака цялата плеяда от признаци, с цел да се назначи пробата. Може да е кашлица и болки в гърлото, може да е температура и загуба на подушване. Не е належащо да ги има и четирите,  с цел да се назначи пробата ”, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов пред Нова Тв.

Направленията ще се изпращат онлайн и ще са без предел. Пациентите  ще получат неповторим код от джипито си и с него ще могат да се тестват. Личните лекари обаче считат, че направлението би трябвало да е за антигенни проби. Междувременно опцията за издаване на електронни посоки е на финалната права.

„ Най-заинтересовани са пациентите, които ще бъдат обслужвани. На второ място ние, лекарите, тъй като ще можем да кажем на пациентите какво да вършат, а не да се чудим по какъв начин да им разбираем кой тест и къде да си го платят ”, съобщи доктор Брънзалов.

Според  Д-р Нигяр Джафер от Движение за права и свободи дългото очакване за безвъзмездни проби към този момент коства прекалено много на българина и към 100 млн. лева са платили българските жители за тестване до в този момент.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изясни, че цената на тестванията не може да бъде следена от страната откакто стана ясно, че PCR-те се внасят на доста по-ниски цени от предлаганите. Според НЗОК – от 17 до 25 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР