Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с

...
Здравко Димитров направи заявка за отворено управление и сътрудничество с
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив започна мандата си със спорно назначение на главен архитект

Здравко Димитров направи поръчка за отворено ръководство и съдействие с професионалните организации, само че пропусна да съветва назначението на нов основен проектант с гилдията

© Alexander Ivanoff Изненада и неприятно чувство за занемаряване на разпоредбите провокира решението на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров да назначи основен проектант на града без конкурс. Става дума за арх. Димитър Ахрянов - неуспешен някогашен претендент за поста в Града под тепетата и доскорошен основен проектант на Карлово, който ще бъде непосредствено трансфериран в Пловдив. Той бе показан през вчерашния ден следобяд дружно с другите членове на екипа на Здравко Димитров.

Назначението провокира изненада в районното посланичество на Камарата на архитектите, които са научили от медиите за решението. Реакция пристигна и от представители на опозицията от " Демократична България " в Общинския съвет на Пловдив, съгласно които кметът е пренебрегнал условието на закона.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още повече че съгласно локални медии в биографията на арх. Ахрянов има противоречиви моменти. По информация на пловдивския уебсайт " Под тепето " той е създател на плана за построяването на хотел на мястото на един от тютюневите хранилища - на ул. " Одрин " 8. Складът беше полусрутен за реализирането на плана, а цялостното му заличаване беше спряно след жива верига от жителите. Именно неговият автограф седял под плана за ПУП-а, довел до абсурда.

Освен това Ахрянов - твърди медиата, е част от епархийския съвет в града, счита се за непосредствен до пловдивския митрополит Николай и даже бил прочут като " архитекта на митрополита ", защото бил създател на планове за храмове в Пловдив и покрайнините, предоставени от митрополията.

Изненада

Въпреки поръчката на новия кмет за отворено ръководство и съдействие с професионалните и неправителствени организации назначението на новия основен проектант не е съветвано с архитектурната колегия. Регионалният уебсайт Plovdiv24.bg цитира ръководителят на Камарата на архитектите в България - Регионална гилдия Пловдив, арх. Петко Костадинов, който споделя, че е сюрпризиран и е научил инцидентно за назначението.

Той се въздържа да разяснява личността на Ахрянов, който споделя, че не познава персонално, само че напомня, че се е явил несполучливо на последния конкурс за основен проектант на Пловдив.

Всъщност от началото на 2017 година, когато умря заемащият поста до тогава арх. Румен Русев, Пловдив няма постоянно определен основен проектант, а краткотрайно изпълняващ длъжността. Това бе арх. Юлиана Петрова - до тогава проектант на регион " Централен ". След като два състезанието за титуляр се провалиха, защото комисията не хареса никого от явилите се, арх. Петрова продължи да извършва длъжността.

Има ли нарушаване

Назначението на арх. Димитър Ахрянов за основен проектант на Пловдив без конкурс стана мотив за рецензия и от групата на " Демократична България " в локалния парламент. Общинският консултант от " Демократична България " Йордан Иванов сподели за " Капитал ", че в назначението има два притеснителни момента. Единият е, че това става без извършен конкурс за длъжността, както е условието на закона. " Още по-притеснителното е, че подписът на арх. Ахрянов стои под плана за Подробен устройствен план, който стана причина за събарянето на тютюневия склад, поради което " Демократична България " стачкува ", съобщи Иванов. По думите му също така назначението е в контраст със поръчката на кмета Здравко Димитров в предизборната акция за нов модел на ръководство на Пловдив.

Адв. Веселина Александрова от " Демократична България ", представена от локалния уебсайт " Под тепето ", пък изяснява, че Законът за устройство на територията постановява, че основният проектант се назначава след извършен конкурс, като в комисията вземат участие представители на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите в България. " Това условие на специфичния закон в сегашния случай наподобява подценено, конкурс не е имало ", споделя тя и прибавя, че кметът най-малкото би трябвало да стимулира решението си. В противоположен случай ще остане подозрението за занемаряване на разпоредбите.

Според " Под тепето " локалната администрация употребява малка врата в Закона за държавния чиновник, съгласно която, в случай че двете места са идентични по служба, прехвърлянето е вероятен. Дали условията за основен проектант на дребен град като Карлово се припокриват с тези за основен проектант на втория по величина град в България обаче е много противоречив въпрос. Кой е арх. Ахрянов

Според формалната му биография проектант Димитър Ахрянов е приключил ОМГ " Акад. Кирил Попов ", а по-късно архитектура в УАСГ - София. Специализира " Опазване на недвижимото културно завещание " към Екол де Шайо, Франция, и има " забележителен опит в региона на публичната, жилищната и църковната архитектура ".

Работил е като основен проектант на регион " Южен " в община Пловдив от 2011 до 2013 година От 2014 година досега заема длъжността основен проектант на община Карлово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР