- Здравейте, инж. Спасов! През миналата седмица бе публикувана информация,

...
- Здравейте, инж. Спасов! През миналата седмица бе публикувана информация,
Коментари Харесай

Топлофикация Перник: Няма за оползотворяваме РДФ гориво

- Здравейте, инж. Спасов! През предходната седмица бе оповестена информация, че сте трансформирали капиталовото си желание за оползотворяване на РДФ. Защо го направихте?

- В последно време извънредно доста се зашумя в града във връзка нашето капиталово желание да оползотворяваме боклуци в индустриалната си активност. Желанието ни срещна извънредно сериозна опозиция и разбуни духовете в нашия град. Поради този факт взехме решение, че е по-добре да изменим проектите ни и да успокоим перничани. Не сме желали да сътворяваме мотив за сходно публично неодобрение.

Какво включва новото Ви капиталово желание?

- В новото ни желание сме заложили да внедрим в горивната ни апаратура за комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила единствено едно различно гориво. Избрахме това да е биомасата. За да получим въпросното позволение ще бъде стартирана напълно нова процедура според Закона за запазване на околната среда.

- Чисто софтуерно по какъв начин ще бъде допустимо това?

- За задачата сме възнамерявали да влагаме в напълно нови машини за мелене на биомаса. Смятаме, че ще са ни нужни най-малко 2 броя първоначално. Попринцип за зареждане на сходен вид уреди биомасата би трябвало да бъде надробена на доста ситна секта. Освен тях ще е належащо да закупим и инсталираме прилежащи съпътстващи уреди. По груби сметки цялостната инвестиция ще ни коства към 2 милиона лв. и се надяваме да успеем да я изпълним в границите на половин година.

- Съвместно ли ще изгаряте въглища и биомаса или поотделно? Как ще се случи това?

- Да, планираме да ги изгаряме взаимно. В тази връзка планираме отчасти преустрояване на парогенератор №4 и на парогенератор №5, което ще е в границите на няколко стотин хиляди лв..

- Как ще се отрази потреблението на биомасата на екологията на Топлофикация Перник?

- Биомасата е най-екологичното гориво, което можем да използваме. Тя има нулеви излъчвания и няма нездравословно влияние върху околната среда.

- В подобен случай за Вас като Дружество каква е изгодата от внедряването и в активността?

- Предимството и, че понижаваме въздействието си върху околната среда не е малко. Освен това тя е доста по-евтина спрямо въглищата и ни оказва помощ да понижим  значително себестойността на създадената продукция.

- А какви щяха да са изгодите за Вас от РДФ горивото?

- Същите. Но изгодите нямаше да са единствено за нас, а и за всички клиенти на топлофикацията.  Намаляване на себестойността на продукцията посредством нашарване на микса от горива, които използваме, а по –ниската себестойност, значи и по –ниски цени. Така нареченото  РДФ горива се употребява на практика в цяла Европа. Австрийците по глупави ли са от нас, цяла Виена употребява за гориво РДФ. Искам да употребявам момента да изразя недоумението си по отношение на това защо  част от българите не желаят да схванат какъв брой е значимо да се научим да управляваме отпадъците. Не укорявам жителите, избрани групи и медии преднамерено разсъниха в тях страхове. В цяла Европа депонирането се смята за най-опасно, всички се стремят да намерят способи за оползотворяване и рециклириране на отпадъците. Имам възприятието, че ние сме единствената европейска страна, в която част от хората не желаят да го проумеят или в действителност нямат нужда да се поинтересуват и осведомят за преимуществата и значимостта на ръководството на отпадъците.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР