Здравето е изненадващо скъпо удоволствие. В буквалния смисъл на думата.

...
Здравето е изненадващо скъпо удоволствие. В буквалния смисъл на думата.
Коментари Харесай

Здравето е безценно, но това са най-скъпите лекарства в света

Здравето е изненадващо скъпо наслаждение. В дословния смисъл на думата. Когато ние или нашите близки имаме проблеми и би трябвало да вървим на лекарски обзор, тази мисъл постоянно ни идва на разум, даже и да не приказваме за най-сериозните болести. Какво можем да кажем за тези случаи, когато е заложен самият живот.

Лечението съвсем постоянно изисква медикаменти. Обичайните хапчета за кашлица, които в миналото са коствали копейки (на бълг. ез. - стотинки), в този момент са в хиляди, а от време на време даже и в милиони рубли или долари, а цените на някои медикаменти приключват с 5-6 нули.

Фармацевтичните компании се оправдават, че синтезът на някои медикаменти коства доста пари, плюс това, че е належащо да се покриват и дълготрайните разноски за тяхното развиване.

Също по този начин върху високата цена оказва въздействие и самото заболяване, което изисква използването на характерни медикаменти. Самата болест може да бъде извънредно рядка и по тази причина просто няма смисъл да се създават огромни количества от тези теснопрофилни медикаменти.

Ще показва десетте най-скъпи медикаменти в света. И защото всички медикаменти имат друга периодичност на приложимост, рейтингът е формиран на база на цената на едногодишен курс на лекуване.

Золгенсма – над $2 000 000

Безспорен водач във връзка с разноските е лекарството с комерсиалното название Zolgensma. Научното му название е по-сложно - онасемноген абепарвовек. Това лекарство се употребява за лекуване на спинална мускулна недоразвитост (СМА), което е рядко генетично заболяване.

Лекарството е утвърдено в Съединени американски щати за лекуване на деца със СМА до 2-годишна възраст. Уникална характерност на Zolgensma е неговата еднократна приложимост. Но, за жалост, няма толкоз доста хора по света, които могат да платят за инжекцията на това чудодейно лекарство за детето си: цената на лекарството е избрана на $2 125 000.

В Съединени американски щати доста от застраховките не покриват разноските за това лекарство, тъй че бе решено да се разреши на някои застрахователи да заплащат лекуването на своите клиенти на вноски от $425 000 за 5 години.

Миалепт - съвсем $855 000

Миалепт се употребява за лекуване на пациенти с недостиг на лептина с генерализирана липодистрофия. Най-просто казано, това е вродено или добито ненормално систематизиране на мастната тъкан в тялото. Болестта е съпроводена от нарушена работа на вътрешните органи.

Цената на един флакон Миалепт е $5093,32. Обикновено пациентите би трябвало да употребяват 14 флакона на месец. Цената на лекуването за година е $855 678.

Лукстурна - $850 000

Лекарството е предопределено за лекуване на наследствена дистрофия на ретината, заболяване, водещо до загуба на зрението и до цялостна слепота. Пациентите нормално се нуждаят от един флакон за всяко око с цената $425 000, или общо $850 000.

Бринейра - над $700 000

Бринейра (церлипоназа алфа) е предопределен за лекуване на рядка наследствена болест, наречена късна детска невронална цероидна липофусциноза, смъртоносно разстройство на нервната система, при което детето последователно губи способността си да върви. Годишната цена на лекарството е над $700 000.

Солирис - $678 000

Използва се за лекуване на рядка форма на анемия. Дозировката и честотата на приложение на лекарството зависят от възрастта на пациента и степента на болестта. За по-голямата част от пациентите се предписва в такива дози, че годишните разноски надвишават $678 000.

Блинцито - $672 000

Антинеопластично средство, употребявано за лекуване на рядката форма на рак на кръвта и костния мозък. Най-често пациентите се нуждаят от 168 флакона годишно от това лекарството. Всяка бутилка коства към $4000. Като цяло лекарството ще коства $672 000 годишно.

Равикти - $664 000

Равикти (глицеринфенилбутират) се употребява за лекуване на пациенти с нарушен синтез на урея и оказва помощ за елиминиране на непотребния азот от клетките на тялото, предотвратявайки натрупването на отровен амоняк, който може да докара до мозъчно увреждане и да аргументи кома или гибел на пациента. Като предписание, с цел да се поддържа естественото положение на организма, пациентът се нуждае от 132 флакона от лекарството на цена от $5031 за флакон. Общо лекарството ще коства над $664 000 годишно.

Лумизим - $643 000

Използва се за пациенти с болест на Помпе (наследствено автозомно-рецесивно заболяване, характеризиращо се с струпване на комплицирани захари в организма вследствие на ензимен дефицит). Цена над $824 за един флакон, на пациента годишно това ще му коства към $643 000.

Актимун - $633 000

Актимун е утвърден в Съединени американски щати за лекуване на остеопетроза (мраморна болест, формиране на извънредно плътна костна тъкан) и хронична грануломатозна болест, както и редки болести, които предизвикват погрешно действие на имунната система. Един флакон Актимун коства $4798 в Съединени американски щати. За лекуване в границите на една година ще са нужни към 132 флакона. За една година цената ще е над $633 000.

Фолотин - над $500 000

Фолотин (пралатрексат) се употребява за лекуване на рядка форма на рак на кръвта. В Съединени американски щати цената на един флакон напролет на тази година леко се усили и доближи $5880. В взаимозависимост от възрастта на пациента, положението му и степента на заболяване, за една година лекуването с фолотин ще коства от $400 000 до над $500 000.

Там, където се въртят огромните пари, наложително се появяват и измамниците, които се пробват да завоюват. Фармацевтичната промишленост не прави изключение. Един от най-големите кавги в тази област е обвързвана с американския предприемач от албански генезис Мартин Шкрели.

Шкрели направи своето име и благосъстояние (оценено на $27 млн.) със спекулации с медикаменти. Например, фармацевтичната компания Retrophin, която той сътвори, изкупи правата върху лекарството Thiola, което се употребява за лекуване на рядко наследствено заболяване, и по-късно усили неговата цена с 2000%. По-късно предприемачът бе заставен да напусне Retrophin, а самата компания го съди за нарушение на разпоредбите за търговия с скъпи бумаги.

Година по-късно новосъздадената от Шкрели фирмаTuring Pharmaceuticals направи същия трик с лекарството Daraprim и усили неговата цена от $13,5 на $750. В отговор за намаляването на цената на Daraprim, създавано от 1953 година, Шкрели съобщи, че лекарството се нуждае от усъвършенстване, а това изисква съществени вложения.

В последна сметка съдът осъди Шкрели на санкция от над $7 млн. и 7 години затвор, а американците го нарекоха изверг и „ най-презирания човек в Америка “.

(Източник „ “, превод Павел Павлов)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР