Здрав, прав момък се притичва на помощ на красива девойка

...
Здрав, прав момък се притичва на помощ на красива девойка
Коментари Харесай

Да вържеш госпожица на влаковите релси

Здрав, прав момък се притичва на помощ на красива госпожица в неволя – това е един от най-популярните, а може би и най-популярният троп, остарял колкото театралното изкуство. С течение на вековете митичните закани се заменят от по-ежедневни като познатия ни към този момент мустакат и остронос изверг, който завързва дамата на влаковите релси. Мит ли е обаче този способ или е имало действителна процедура в живия живот на завързване на дами върху релси, с цел да ги блъсне влака?

Някои може да считат, че тези иконични подиуми в модерния си тип произлизат от немите филми, само че това не е тъкмо по този начин, макар че можем да намерим доста такива моменти във (малкото оцелели) филми от тази епоха. Например, „ Barney Oldfield’s Race for a Life “ от 1913 постоянно е определян като първият филм, в който изверг завързва дама пред влака, с цел да я избави героят в последния миг. Работата е там, че филмът е комедия, особено направена по този начин, че да осмива тропа.

 Barney_Oldfield's_Race_for_a_Life

Кадър от „ Barney Oldfield’s Race for a Life “

В различен сходен образец, „ Teddy at the Throttle “ от 1917, Глория Суонсън играе дамата в неволя, която обаче съумява да се избави сама, тъй като героят закъснява…

 Gloria_Swanson_in_Teddy_at_the_Throttle

Истинският воин на „ Teddy at the Throttle “ – Глория Суонсън

За да разберем същинския генезис на класическата сцената или най-малко по какъв начин става класическа, би трябвало да погледнем доста обратно, към театралните постановки. Често „ Under the Gaslight “ на Аугустин Дейли от 1867 се цитира като първата пиеса с такава сцена. В нея персонажът Снорки е завързан на релсите от Байк. Докато прави това, Байк изяснява: „ Ще те сложа да си легнеш. Няма да се въртиш доста. След по-малко от 10 минути към този момент ще си задремал. Ето, по този начин харесва ли ти? Ще стигнеш до Бранч преди мен, нали? Ти ме изигра и ме подслушва – направи го в този момент, в случай че можеш. Когато чуеш тътена под главата си и видиш светлината, която танцува в очите ти, и почувстваш стоманените колела на половин метър от врата си, мисли за Байк! “

Въпреки че Дейли е считан за създател на сцената, това изобщо не е по този начин – просто неговата пиеса я разпространява. Например, в случай че задълбаем малко по-надълбоко в театъра, сходна сцена се появява в „ The Engineer “ от 1863, сложена във Англия.

Този миг в пиесата на Дейли е толкоз добре изработен, че сътрудниците му драматурзи бързо го поставят и в своите произведения. За негово неспокойствие. За да резервира авторство върху сцената, която той самият също счита, че е измислил самичък, Дейли стартира да съди въпросните си сътрудници. Защитата дава на съда образци за други творби, преди пиесата на Аугустин, в които има същата сцена, само че съдът отсъжда в негова изгода. Делото става едно от емблематичните в авторското право на Америка като акцентира, че есенцията на обособени подиуми също предстои на авторство и не може да бъде копирана даже да не е безусловно.

Сцената се трансферира и популяризира и във Англия като един редактор на вестник написа: „ През октомври 1868 сюжетът с влаковите релси можеше да се види в пет разнообразни постановки из лондонските театри. “

Според брой на „ New York Times “ от 31 август 1874, французин, наименуван във вестника просто Гарднър, е погубен точно по подобен метод като преди този момент е ограбен. В този случай обаче французинът отчасти съумява да се измъкне и в последна сметка влакът среща единствено долната част на левия му крайник. Гарднър остава жив задоволително, с цел да даде детайлно изложение на похитителите си на полицията, само че по-късно умира от раните си.

Ето и един по-скорошен образец – от 2017. В него взе участие различен французин, Гиламе Греми, който освен, че няма общоприетия мустак, само че и напълно опорочава занимателния детайл на сцената… Греми страда от клинична меланхолия и откакто опитите му още веднъж да се събере още веднъж със брачната половинка си, Емили Халин, се провалят, на 34-ия й рожден ден той я отвлича, завързва я за релсите с, както споделя полицията, „ доста мощно тиксо “ и по-късно застава над нея против приближаващия трен.

В същинския живот постоянно няма себеотрицателен воин, който да се притече на помощ и за злощастие на двойката и децата им, опитът е сполучлив и двамата умират откакто влакът минава през тях с 320 км/ч.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР