Заявявам категорично становище против планираното повишение на цените на топлинната

...
Заявявам категорично становище против планираното повишение на цените на топлинната
Коментари Харесай

Омбудсманът: Абсурд е при по-ниска цена на газа, хората да плащат по-скъпо парно

" Заявявам изрично мнение срещу плануваното покачване на цените на топлинната сила за битовите клиенти за интервала от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година Поскъпването на парното и топлата вода е недопустимо за жителите поради сегашната нестабилна икономическа обстановка в страната, както и опциите, които нормативната уредба дава на КЕВР за балансиране на ползите на потребителите и сдруженията ".

Позицията на омбудсмана Диана Ковачева бе показана през днешния ден, по време на публичното разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от специалист на институцията, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р.Б.

Проектът за решение на Комисията планува нарастване на контролираните цени на топлинната сила за крайните клиенти на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ в диапазона 0,05% - 0,48%. Според проф. Ковачева това е неприемливо изключително в изискванията на мощно и дълготрайно намаляване на главния ценообразуващ фактор – цените на природния газ, които според прогнозата на КЕВР ще спаднат приблизително с 23,82% за идващия регулаторен интервал.

Аргументът на омбудсмана е, че при поевтиняването на главното гориво е обосновано и разумно да се разисква понижение на цените на създадената топлинна сила от природния газ за топла вода и отопление за крайните клиенти, а не ново повишаване.

Общественият бранител обръща внимание, че на процедура препоръчаното от КЕВР минимално покачване на цените на топлинната сила в реалност ще се трансформира в доста повишаване на топлинната сила за всички клиенти на топлата вода и парното - с малко над 11% от 1 юли 2023 година, заради покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20%. Така потребителите ще се окажат в неуместната обстановка при доста понижение на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинна сила, каквито нямаше даже по време на невижданата енергийна рецесия през 2022 година

В мнението си омбудсманът насочва оферти да бъдат прегледани и употребявани всички благоприятни условия за компенсиране на недовзетия доход на обща стойност към 276 млн. лева на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, като се употребяват други източници, вместо покачването на крайните цени на топлинната сила.

" Смятам за вярно задачата за идния регулаторен интервал да бъде понижение на цените на топлата вода и парното, за компенсиране на покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20% ", показва проф. Диана Ковачева.

Тя упорства да бъде осъществен обширен разбор на салдото на средствата във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " в сравним интервал до 30 юни 2023 година, с оглед разискване на опциите за вдишване на тежестта от недовзетия доход на топлофикационните сдружения за регулаторния интервал 1 юли 2022 година – 30 юни 2023 година от Фонда.

Подчертава, че е належащо да се проучва деликатно още веднъж и опцията за разсрочено компенсиране на разликите сред прогнозните и отчетните разноски на сдруженията за природен газ - за няколко последващи интервала, за по-равномерно разпределение във времето на финансовата тежест за крайните клиенти при изплащането на недовзетия доход на топлофикациите.

По отношение на тока за бита в мнението си омбудсманът моли да се преразгледа Проектът на решение на КЕВР за цените на ел. силата поради понижението на цената на тока на енергийната борса в последните месеци и изплащането на обезщетения от страна на страната на ЕРП-тата и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за електрическата енергия за софтуерни разноски.

Според обществено налична информация за интервала от 1 януари 2022 година до 31 март 2023 година за компенсиране на софтуерните загуби на електропреносната и електроразпределителната мрежа са изплатени 497 млн. лв..

" Настоявам КЕВР да даде подробна и ясна информация по какъв начин тези средства са отразени в цените на мрежовите услуги за битовите консуматори. В противоположен случай остава подозрение за метода на потребление на тези средства, предоставени безплатно от страната ", декларира омбудсманът.

Позицията на проф. Ковачева е, че при продължаващата тежка икономическа конюнктура в страната се изисква при определянето на цените на електрическата енергия по-стриктно от всеки път да бъде спазван правилото за обезпечаване на баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите.

Съгласно Проекта на решение на КЕВР цените на електрическата сила се усилват по отношение на настоящите при " Електрохолд Продажби " ЕАД с 3,44%, при " ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД - 3,41% и " Енерго-Про Продажби " АД - 4,24% за природа от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година

Омбудсманът пита кое постанова цените на нощната сила да се усилят надлежно със 120,92% - за Електрохолд Продажби, 151,44% за ЕВН България и 154,69% за Енерго-Про, както и на дневната сила - надлежно сред 30,85% и 32,09%, в случай, че цената, по която НЕК ще продава ел. сила на крайните доставчици се усилва с 38,67 % (от 81,90 лева./МВтч на 113,54 лева./МВтч).

Проф. Ковачева попита и за какво компонентата за активността " доставяне с електрическа сила от краен доставчик " е избрана в оптимален размер - 7%.

Обърна внимание, че избраният размер на средногодишните софтуерни разноски (загуби по мрежата) е по 7,5% на трите ЕРП-та.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР