Заявленията за проверка за неправомерно подслушване до Националното бюро за

...
Заявленията за проверка за неправомерно подслушване до Националното бюро за
Коментари Харесай

Бюрото за контрол на СРС: За две години 19 души доказано незаконно подслушвани

Заявленията за инспекция за непозволено подслушване до Националното бюро за надзор на СРС /НБКСРС/ се усилват всяка година, което демонстрира растящо съмнение на обществото в правоохранителната система, прилагаща специфичните разследващи средства. А максимален брой претенции на позволения от съда идват от Специализирания углавен съд.

Този извод се постанова от отчета на Националното бюро за надзор на СРС, който беше прегледан неотдавна от парламентарните комисии занимаващи се със службите за сигурност.

Сред жалбоподателите доминират магистрати, политици, юристи

Забележително е, че множеството политици и магистрати имат съмнения, че са подслушвани нелегално. Πpeз 2016 НБКСРС е образувало 88 преписки за инспекция на непозволено използване на СРС, като 81 са били по заявки на жители. Сред тях 19 са магистрати, 9 - юристи, 5-има са някогашни депутати.
Заелязва се нарастване на откритите от бюрото непозволено прилагани СРС. През 2014 година НБКСРС е изпратило уведомления за непозволено използване на СРС на 4-има души, през 2015 - на 10 души.

Българска социалистическа партия изиска чуване на Бойко Рашков поради притеснителните данни

В отчета не са посочени имената на магистратите. Известно е обаче че следователят Бойко Атанасов заведе дело по Закона за отговорността на страната поради непозволено използване на СРС по отношение на него.

Зa oбщo 11 cлyчaя нa нeпpaвoмepнo пpилaгaнe нa CPC или yнищoжaвaнe нa инфopмaция Бюpoтo e ceзиpaлo oтгoвopни инcтитyции. Като в 5 oт тяx ceзиpaн e бил глaвният пpoĸypop, в 3 cлyчaя – вътpeшният миниcтъp, в дpyги 3 – пpeдceдaтeлят нa ДAHC. Πo 6 пъти ca били yвeдoмeни Bисшия правосъден съвет и миниcтъpът нa пpaвocъдиeтo.

В изявление за " Дневник " през юли ръководителят на НБКСРС Бойко Рашков уточни, че бюрото е изпращало до прокуратурата сигнали за данни за закононарушение в следствие от инспекцията, само че от там са отказвали да образуват досъдебно произвеждане.

-
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР