Заявленията-декларации за получаване на всички видове семейни помощи за деца

...
Заявленията-декларации за получаване на всички видове семейни помощи за деца
Коментари Харесай

Заявленията за семейни помощи вече могат да се подават и онлайн

Заявленията-декларации за приемане на всички типове фамилни помощи за деца могат да бъдат подавани и по електронен път с дипломиран електронен автограф или посредством лицензиран пощенски оператор, а освен посредством персонално заявяване в дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес, оповестиха от пресцентъра на Агенцията за обществено подкрепяне. Промените са в действие от 1 август.

При персонално заявяване за разпределяне на фамилни помощи в съответната Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес, документите, упоменати като нужни за показване в профилираната нормативна уредба, се ползват на книжен притежател в оригинал, като се изискват за информация и персоналните карти на заявителите.

Когато кандидатстващите за разпределяне на фамилни помощи употребяват лицензирани пощенски оператори за подаването на заявленията-декларации, нужните документи също се ползват в оригинал.

До основаването в Единния портал за достъп до електронни административни услуги на всички електронни административни услуги, отнасящи се до даването на фамилни помощи, подаването на заявленията-декларации по електронен път ще се прави посредством основаните от лицата профили в системата „ Електронно връчване “.

Удостоверяването на самоличността на заявителите ще се реализира посредством дипломиран електронен автограф. Към заявките би трябвало да бъдат приложени нужните документи, сканирани като атачмънт.

Във връзка с влезлите в действие от 01.08.2019 година промени и допълнения в Закона за фамилни помощи за деца, касаещи прекратяването на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст е регламентиран и редът за прекратяването на помощта. Когато в границите на един месец от образователната година са позволени отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за наложително предучилищно обучение и от 5 образователни часа от възпитаник, Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще изисква от Министерството на образованието и науката документално удостоверение на актуалността на подадената информация за позволените отсъствия от съответното дете, преди заповедта за преустановяване на помощта да бъде издадена.

Нов миг е и изплащането на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас на два пъти. Половината от нея ще се изплаща или дава след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а втората половина при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да учи.

Еднократната помощ за възпитаници ще се възвръща в случай че: детето/ученикът не постъпи в учебно заведение, в случай че причина за това е здравословното му състояние; не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, както и когато в границите на един месец от образователната година има позволени отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР