Заявлението на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, че Загорският

...
Заявлението на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, че Загорският
Коментари Харесай

Взривеният руски завод участвал в разработката на най-новия стратегически стелт бомбардировач

Заявлението на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, че Загорският оптико-механичен цех от дълго време се занимава единствено с произвеждане на пиротехника, е надалеч от истината. Това написа в канала си в Телеграм опозиционното съветско издание " Агенция ".

Властите настояват, че гърмежът е станал в склад за пиротехника на компанията " Пиро-Росс ". Директорът ѝ Сергей Чанкаев обаче съобщи, че гърмежът е станал в прилежащ склад, където са били складирани железни тръби и е нямало никакви горими материали.

Самата компания " Пиро-Росс " е в развой на оповестяване на неплатежоспособност. На уеб страницата ѝ написа, че е основана през 1994 г от четири предприятия от отбранителната индустрия - ФГУП " КХЗ ", ФГУП " ФНПЦ НИИПХ ", ФГУП " Сигнал ", ФЦДТ " Союз ". " От основаването си компанията се разви от малко пиротехническо конструкторско бюро до огромно дружество по разработка и произвеждане на пусково електромеханично съоръжение, пиротехнически произведения, както и пиротехнически демонстрации и транспорт на рискови товари ", написа на основната ѝ страница.

Освен това локални поданици са намерили на територията на завода предмет, наподобяващ на снаряд, написа в Телеграм канала " Осторожно, Москва ". Такъв предмет се открива и на друго видео, снимано от свидетел. Военният специалист Ян Матвеев счита, че това е корпус на 122-милиметров снаряд, написа Агенция.

Според следствие на организацията Загорският цех освен доставя оптика за съветската войска, само че от 2019 г взе участие в създаването на най-новия съветски стратегически бомбардировач-ракетоносец от ново потомство " Пратеник ". Доказателствата за това били в уеб страницата за държавни поръчки.

Публикуването на държавните контракти на завода е прекъснато незабавно след началото на войната в Украйна - през март 2022 г, само че подписаните преди този момент са още налични. Сред тях е " разработване на съставни елементи опитно-конструкторско произведения с код " Посланник-1ОЭП/Л " (Пратеник) ". Срокът за осъществяване на контракта е 2027 г, цената - 69 млн рубли.

Поръчител по контракта е националният проучвателен институт (НИИ) " Екран " (Самара), който се занимава и с създаване на съоръжение за военната авиация. Главният реализатор по плана компанията " Туполев ", държавният гарант - министерството на защитата на РФ. Според контракта за работата по плана е трябвало да наблюдават териториалните представителства на МО №1205 (Сергиев Посад) и №684 (Самара). Те дават отговор за качествения надзор и приемането на продукцията от името на ведомството.

" Пратеник " е бомбардировач-ракетоносец с огромен обхват, който се създава от " Туполев " за съветското МО от 2009 година Както оповестява ТАСС, самолетът е планиран по схемата " летящо крило ", със стелт технология. Той ще може да носи съществуващи и перспективни стратегически крилати ракети, високоточни авиобомби, хиперзвуково оръжие, ще бъде оборудван с най-модерни средства за връзка и радиоелектронна битка.

Източник на РИА Новости във военно-промишления комплекс е съобщил, че новият стелт бомбардировач ще е в положение да преодолява неусетно предните рубежи на противовъздушната защита на НАТО.

През 2019 година зам.-министърът на защитата Алексей Криворучко даде обещание, че " Пратеник " ще постъпи на въоръжение до 2027 година Той би трябвало да размени всички военни самолети на далекобойната авиация (Ту-22, Ту-95 и Ту-160) за сметка на по-големия си боеприпас от високоточни средства за поразяване, в това число хиперзвукови ракети.

По две други настоящи държавни поръчки Загорският оптико-механичен цех доставя на Росгвардия бинокли и дозиметри. През 2019 г заводът е доставил на НИИ " Екран " станции за ранно предизвестие за облъчване " Л-150-28М " и " Л-140 ", с които се оборудват военните вертолети и самолети, разкрива още Агенция.

А в разнообразни канали в " Телеграм " към този момент върви версията, че съветските управляващи прикриват офанзива с дрон или измама на украинските и западните специфични служби...

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР