Заявките за повече диалог и разбирателство в управляващата коалиция, които

...
Заявките за повече диалог и разбирателство в управляващата коалиция, които
Коментари Харесай

Четворната коалиция отново поведе дребнава битка за постове

Заявките за повече разговор и съгласие в ръководещата коалиция, които се чуха в декларациите на парламентарните групи през вчерашния ден, закънтяха на кухо още на идващия ден. Тази заран в болшинството още веднъж подеха борба за постове. Този път мотивът беше изключително тесногръд – разпределението на местата сред обособените ръководещи обединения в парламентарните комисии.

В сърцевината на всичко, както най-често се получава, още веднъж стоеше Има Такъв Народ. Хората на Има Такъв Народ оповестиха, че се считат за ощетени, защото не са показани в комисиите, съразмерно на размера на парламентарната им група. Затова те желаеха промени в състава в своя изгода в комисиите по конституционни и правни въпроси, по бюджет и финанси, по икономическа политика и нововъведения, и по земеделието, храните и горите. Желанието им стана непрекъснат мотив за разногласия в последните няколко съвещания на съдружния съвет.

Исканията на Има Такъв Народ въодушевиха и „ Възраждане “ да потърси повече постове. Депутатите от партията настояха да получат спомагателни места в правната и в бюджетната комисия.

Всичко това докара до един много неуместен и противоположен спор в пленарната зала тази заран. Георги Свиленски (БСП) и Любомир Каримански (ИТН) се захванаха да пресмятат „ тежестта “ на обособените парламентарни групи, което съставлява коефициент, определящ какъв брой членове имат в обособените комисии. Неуспелият кандидат-управител на Българска народна банка дори размаха някакви таблици, формирани особено по мотива, и упрекна останалите ръководещи, че не умеят да считат. „ Моля ви, не се връщайте в междинния курс на образованието си “, обърна се пренебрежително Каримански към сътрудниците си.

Със лични сметки излезе съпартийката на Каримански Ива Митева, която е някогашен ръководител на два Народното събрание предходната година. Тя стартира да изрежда цифри на кого какъв брой се места му се поставят в комисиите. Всеки път, когато споменеше някакво число, някой избухваше в неудовлетворен възклик. Митева яростно разгласи, че от 10 март насам представителите на Има Такъв Народ „ молят и молят “ да се създадат промени, само че нищо не било подхванато.

И нещо друго – тя особено означи, че ръководещите са позволили всички ръководители на комисии да принадлежат към ръководещото болшинство, което било казус за 30-годишната демократична история на Народното събрание. Така за следващ път се случва представител на Има Такъв Народ да се обръща към опозицията за помощ и поддръжка.

Шефът на групата на Политическа партия Андрей Гюров направи опит да завърши дебата по тематиката. Той предложи да се направи работна група, която да прегледа правилника на Народното събрание, вероятно да ги промени и да се направи ново систематизиране на комисиите.

Идеята му поддържа и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Десният политик позволи, че може неговата групировка да е получила повече, в сравнение с й се поставя, и разгласи, че е подготвен да отстъпи личното си място в правната комисия. Той също се съгласи, че е бил нарушен правилото опозицията да разполага с председателски постове на комисии.

Дебатът продължава и сега.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР