Завръщането на Таксин запечатва голяма тайландска политическа сделка

...
Когато избягалият бивш премиер Таксин Шинаватра направи драматичното си завръщане
Коментари Харесай

Когато избягалият бивш премиер Таксин Шинаватра направи драматичното си завръщане в Тайланд, всички си задаваха един въпрос: колко време всъщност ще прекара в затвора?

Сега знаем отговора: малко над 12 часа.

За ничия изненада тайландският отдел за корекции заяви тази сутрин, че за да се наблюдава сърдечно заболяване, г-н Таксин е бил откаран в цивилна болница в полунощ.

Очаква се той да остане там, в собственото си частно крило или етаж, докато се подготвя да подаде молба до крал Ваджиралонгкорн за помилване, за да отмени осемгодишния затвор присъда по три обвинения, наложена в негово отсъствие. Това беше потвърдено от Върховния съд в Банкок малко след пристигането му.

Краят на 15-годишното изгнание на г-н Таксин не е изолирано събитие. Това е част от голяма политическа сделка. Той се поставя като парчета от мозайката, за да се сложи край на епичното състезание за власт между телекомуникационния магнат и неговата популистка партия Pheu Thai и тайландски консервативни групи, обвързани с военните и монархията.

Сега и двете страни са изправени пред нова заплаха под формата на прогресивната и млада партия Движение напред, която ги събра.

Не е съвпадение, че г-н Таксин се завърна в същия ден, когато кандидатът на Pheu Thai беше избран за следващия премиер на страната. Имотният предприемач Срета Тависин беше одобрен със значително мнозинство, подкрепено от коалиция, която включва партии, които някога са били най-върлите врагове на г-н Таксин.

Това, че г-н Таксин пристигна няколко часове преди гласуването предполага, че той е бил уверен в резултата. И че той знаеше, че тази сделка между някогашни непримирими противници е солидна, че до края на деня щеше да се радва на защитата на собствената си партия на власт.

Така Тайланд най-накрая има правителство, повече от три месеца след изборите. Но на тайландците може да им бъде простено, че смятат, че това не е това, за което са гласували. Той не включва партията, спечелила най-много места - Движение напред - която беше блокирана от назначения от военните Сенат да състави правителство.

Но включва повечето от партиите от отиващата си, подкрепяна от военните администрация – дори тези, водени от двама от превратаджиите, отговорни за свалянето на последния Pheu правителството на Тайланд през 2014 г. и за военната операция срещу протестиращите в подкрепа на Таксин през 2010 г., при която загинаха десетки хора.

За масовите привърженици на "червената фланелка" на Pheu Thai това ще бъде горчив хап за преглъщане и мнозина казват, че ще спрат да подкрепят партията.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР