Завръщането на стабилността в Европа бе дотук.През миналата година икономиката

...
Завръщането на стабилността в Европа бе дотук.През миналата година икономиката
Коментари Харесай

Европа отново показа колко е крехка

Завръщането на стабилността в Европа бе дотук.

През предходната година стопанската система на еврозоната набъбна с най-бърз ритъм за последното десетилетие, а безработицата се срина до най-ниското си равнище от международната финансова рецесия насам. Лятото пристигна по-рано, а оптимизмът и положителното въодушевление ще продължат, отчасти посредством и на Световната купа. Но нищо от това не се вижда в политическия живот на континента, написа Bloomberg.

Италия е в безпорядък и се изправят пред още едни избори, които най-вероятно ще засилят позициите на антисистемните партии. Политическите съперници на испанския министър председател Мариано Рахой консолидират позиции за избор на съмнение и възнамеряват избори.

Разговорите за Brexit пък не минават в най-хубавия вероятен звук и ще доближат нова спънка през юни. Френският президент Еманюел Макрон упорства за стопански промени, които към този момент разсъниха вълна от митинги.

И всичко това се случва, до момента в който целият Европейски Съюз се пробва да стои дружно против митата на Съединени американски щати, да се оправи с надигащата се още веднъж Русия и зараждащата се рецесия в Турция. " Само преди три месеца увереността в Европа бе доста по-голяма поради растежа, само че и поради общото положение на политическия живот ", споделя Мужтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа на Eurasia Group в Лондон. " Това още веднъж демонстрира какъв брой бързо могат да се трансформират нещата ".

Не че Европа е в непрекъсната рецесия, само че положителните стопански данни и относително спокойните финансови пазар послужиха като маска и прикриха разочарованието и разделянето, главно в южната част на континента.

В Италия президентът Серхио Матарела разпореди съставянето на държавно управление и подготвянето на нови избори на някогашен шеф от Международния валутен фонд. Лидерите на популистите, които чакаха да вземат властта, нападнаха президента за колапса на плануваната коалиция и, виждайки международна интрига, ориентирана против Италия, обявиха ясно, че идната акция ще е фокусирана върху Европа и еврото - " за " или " срещу ". Лихвите по двугодишните държавни облигации се изстреляха до най-високото си равнище от четири години насам.

В Мадрид опозиционната социалистическа партия предложи избор на съмнение против Рахой след серия корупционни кавги, обхванали партията му. Центристката партия " Граждани ", която държи салдото, изиска Рахой да свика избори или заплаши да провокира такива.

Проблемите, идващи от Русия, Съединени американски щати и Турция, не са под контрола на Европейски Съюз. Нито пък Brexit, до момента в който Англия води вътрешна битка по отношение на изискванията по развода.Въпросът е дали решение за Brexit и нови държавни управления в Италия и Испания ще оказват помощ на европейските водачи да разрешат най-сетне по-дълбоките проблеми, като младежката безработица. Натискът от политическите рецесии може и да помогне, изключително що се отнася до реформирането на еврозоната.

Проблем в еврозоната незабавно " разсънва " нормалните критици, които настояват, че европроектът е жертван на неуспех, споделя Ерик Нилсен, основен икономист в Unicredit. " Паричният съюз е недовършен и би трябвало да бъде поправен. Но никоя система не е съвършена ". За разлика обаче от минусите в другите огромни стопански системи, в това число Съединени американски щати, Русия и Китай, " единствената действителна разлика е, че в Европа знаем, че системата е незавършена и има потребност от промени ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР