Завръща ли се хепатит А в Пловдивско, известен още като

...
Завръща ли се хепатит А в Пловдивско, известен още като
Коментари Харесай

Мръсните ръце ли са виновни? 122-ма са с хепатит А в Пловдивско

Завръща ли се хепатит " А " в Пловдивско, прочут още като заболяването на мръсните ръце?

За последните 6 месеца са регистрирани 122-ма души.

Единствено Сливен ни изпреварва - там диагностицираните са 124. В другите региони на страната те са не повече от 20.

Пикът в Пловдив е бил през август със 42 случая. Тревожното е, че и през последните два регистрирани месеца - октомври и ноември, има по 19 инфектирани. За съпоставяне в 13 области у нас през това време няма нито един случай.

Вирусният хепатит " А " е заболяване, което визира хора от всички възрастови групи, а най-вече децата в учебна възраст. Наблюдава се есенно-зимна сезонност при него.

Според медици обстановката сега е под надзор, само че това не трябва да успокоява, с цел да не се повтори 2006 година. Тогава с хепатит " А " пламна " Столипиново ", огнища имаше е в няколко села от региона.

Инфекционистите им се изправят косите, като си спомнят, че тогава през клиниката минаха над 3000 болни. С огромни старания обстановката беше овладяна.

По мнението на специалисти при възможна зараза от хепатит " А " в този момент ще стане още по-тежко, тъй като в Инфекциозна клиника се лекуват най-вече заболели от Коронавирус и личният състав е мощно претрупан.

" До огромният брой инфектирани през последните месеци се стигна поради зародили огнища в карловски села, където не се спазвани задоволително санитарните правила. Липсата на вода оказа помощ на болестта ", разяснява инфекционистът доцент Андрей Петров. Той прикани хората да съблюдават прецизно персоналната хигиена, с цел да се предпазят от рисковото и заразно заболяване, кеито поврежда съществено черния дроб и изисква дълготрайно лекуване. Проблемът, е че някои хора го карат без най-характерния признак - жълтеница, и схващат едвам след година, когато получават чернорнодробна непълнота.

" Извърших съществено изследване върху огромната зараза в Пловдив през 2006 година Тя породи в " Столипиново ", където хигиеничните условия са неприятни - по няколко фамилии са в апартамент, казусът с канализацията и водоснабдяването е реалност, навсякъде изхвърлят на боклуци на улиците ", изясни проф. Николай Ватев от Катедра „ Епидемиология и медицина на бедствените обстановки “ в МУ - Пловдив за " 24 часа ".

По думите му се следи от време на време експлоадирането на епидемиологични гърмежи. Много е евентуално този миг да е настъпил в този момент в Пловдив. Той предлага за по-сигурно хората да се имунизират против хепатит " А ".

" За страдание имунизацията не е включена в имунизационния календар, макар нашето предложение. Всеки може да си я сложи при предпочитание и ще се избави от заболяването ", добави проф. Ватев.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР