Зависимостта от руските системи и оръжие на Военновъздушните сили на

...
Зависимостта от руските системи и оръжие на Военновъздушните сили на
Коментари Харесай

Зависимостта ни от руската авиация приключва най-рано през 2032 г.

Зависимостта от съветските системи и оръжие на Военновъздушните сили на българската войска ще завърши тогава, когато бъдат купени нови от същия или по-висок клас. Това може да стане най-рано през 2032 година , в случай че бъдат открити средства за реализация на основни планове. Това съобщи служебният министър на защитата Георги Панайотов по време на парламентарния надзор.

По думите му за момента финансово обезпечен е само планът за придобиване на 16 изтребителя F-16 , а до момента в който дойдат те, ще продължи потреблението на една ескадрила МиГ-29 и една Су-27. Министър Панайотов посочи, че изтребителите МиГ-29 са в експлоатационна валидност и надеждни, като всички произшествия с тях били вследствие на човешкия фактор.

Има планувани 396 млн. лева и за първата част от проекта за доставка на триизмерни радари. Тези пари би трябвало да стигнат за покупката на 5 стационарни и 2 мобилни станции, като тяхната начална подготвеност за работа се възнамерява да е през 2023 година, а цялостната боеготовност е планувана за 2027 година. Военният министър изясни, че следва решение за пускане на плана да се вземе от Министерския съвет скоро, а по-късно ще се търси и утвърждение от Народното събрание.

Под въпрос е реализацията на плана за замяна на съветските зенитно-ракетно комплекси , за който са нужни сред 300 млн. и 1.22 милиарда $, според дали ще се реши те да бъдат нови или използвани. Срокът за покупка на комплексите е 2032 година.
 Георги Панайотов: Не купуваме нови изтребители
Георги Панайотов: Не купуваме нови изтребители

Според него главният план на плана е придобиване на 16 самолета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР