Зависимостта на Samsung от Qualcomm за чипсетите от висок клас

...
Зависимостта на Samsung от Qualcomm за чипсетите от висок клас
Коментари Харесай

Samsung иска да използва чипове Exynos в повече свои смартфони, за да спести пари

Зависимостта на Samsung от Qualcomm за чипсетите от висок клас набъбна доста през последните няколко години. Сгъваемите смарт телефони Z Flip и Z Fold останаха единствено със Snapdragon, до момента в който серията Galaxy S23 също разчиташе извънредно процесори на Qualcomm. Samsung върна Exynos едвам с тазгодишната линия Galaxy S24 за Европа, макар че на някои пазари съществуват разновидности със Snapdragon.

Чипсетите са един от най-големите индустриални разноски за мобилното поделение на Samsung. Ако Qualcomm увеличи цените, Samsung няма различен избор, с изключение на да заплати това, което първата изисква.

Тъй като се счита, че цените са доста високи, наподобява, че Samsung желае да употребява личните си чипсети Exynos в доста повече свои устройства от тази година, с цел да спести пари.

Неотдавнашен отчет сподели, че Samsung е понижила потреблението на чипове Exynos в устройствата Galaxy. Доставените устройства, захранвани с Exynos, през четвъртото тримесечие на 2023 година са били едвам 13 милиона. Това е с 48% по-малко от четвъртото тримесечие на 2022 година. Също по този начин, приходите на Samsung от чипсети за смарт телефони са били с 44% по-малко през същия интервал. Тъй като чипсетите Exynos се употребяват най-вече в устройствата Galaxy, това демонстрира, че този спад значително се дължи на това, че Samsung купува повече чипсети от Qualcomm за устройства от висок клас, а също и от такива като MediaTek за някои свои устройства от невисок клас.

Според цифрите в бизнес отчета на Samsung Electronics за 2023 година, мобилното поделение на компанията е похарчило 8,87 милиарда $ за мобилни процесори през 2023 година. През предходната година подразделението е похарчило 3,1% повече за тези съставни елементи спрямо 2022 година. Компанията загатва в отчета, че цената на мобилните чипсети се е нараснала с към 30% спрямо миналата година.

Сега се оповестява, че Sаmsung възнамерява да усили потреблението на чипсети Exynos в устройствата Galaxy от тази година нататък. Това ще спомогне за понижаване на разноските за закупуване. Sаmsung също по този начин ще влага в възстановяване на конкурентоспособността на своите чипсети Exynos, с цел да отговори на опасенията на потребителите по отношение на продуктивността и енергийната успеваемост.

Вече започнахме да виждаме признаци на тази смяна с включването на Exynos 2400 във флагманската линия S24. Носят се клюки, че Samsung може да премине единствено към Exynos за серията Galaxy S25. Новите Galaxy A35 и Galaxy A55 също разполагат с чипсети Exynos. Освен това, компанията също по този начин се стреми да размени чипсетите MediaTek в линията си от невисок клас със собствен личен чипсет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР