Завършване на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти,

...
Завършване на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти,
Коментари Харесай

Обсъдиха част от приоритетите в Бюджет 2024 на Пловдив

Завършване на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни планове, вложения в просветителната система, развиване и благоустройство на градската среда, планиране на паркове и зелени системи. Това са единствено част от целите в Бюджет 2024, които кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта по време на публичното разискване на финансовия проект на Общината.

„ Целта е гладко прекосяване от остарял към нов мандат и начало на нови планове “, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Заместник-кметът по финанси и икономически действия Женя Петкова подсети, че най-важните признаци на един бюджет са приходната и разходната част.

„ Считам, че финансовата рамка би трябвало да се прави оценка в края на бюджетната година по това дали е изпълнила задачите си и заложената приходност и разходност “, разяснява тя.

Петкова показа главните параметри на бюджета на Пловдив, като добави, че в него се подчертава на дисциплинираност, сигурност и доближаване до действителните доходи.

Пловдив ще разполага с 683 918 800 лв., като 383 772 473 лв. са приходите от действия, делегирани от страната, обезпечени от централния бюджет. Приходите от локални действия са в размер на 300 146 327 лв.. Тази стойност е основана на приходосъбирането през 2023 година, когато Общината е събрала лични доходи за 213 млн лв., което е осъществяване от 66 % - близо 78 млн. лв. по-малко от заложените параметри.

Кметът Костадин Димитров показа финансовата стратегия, която възлиза на 123 375 273 лв., като добави, че тя показва визията на общинското управление за развиването на Пловдив.

Той изброи част от обектите, които са включени в нея – 5 301 033 лева за „ Модър-Царевец “, 3 364 000 лв. – за бул. „ Хаджи Димитър “ и 2 926 554 лв. – за ул. „ Владая “, като 1 милион от тях са от страната.

Други значими инфраструктурни планове, които ще се финансират от финансовата стратегия, са Голямоконарско шосе, „ Кукленско шосе “, бул. „ Северен “, Дондуковата градина и контактната й зона, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „ Отдих и просвета “, стадионите „ Христо Ботев “ и „ Локомотив “, постройката на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, ДГ „ Майчина грижа “, ДГ „ 8-ми март “, детска ясла и детска кухня в квартал „ Съдийски “, СУ „ Константин Величков “, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната към Художествената изложба на ул. „ Съборна “ и реституция на фасадата на филиала на Етнографския музей.

Кметът Костадин Димитров напомни и обектите, които се построяват със средства от страната – стадион „ Локомотив “ – с 41 милиона лв., стадион „ Христо Ботев “ – с  33 милиона лв., Голямоконарско шосе – с 9 милиона лв., както и създаване на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в регион „ Тракия “, главен ремонт и благоустрояване на кино „ Космос “, чийто план ще бъде показан до дни, реорганизация на ул. „ Славянска “, на ул. „ Генерал Колев “, Античен конгрес „ Филипопол “, главен ремонт и консервация на къща „ Ламартин “.

„ Ще поставим старания да имаме по-голямо финансиране на инфраструктурни обекти от европейски планове. Нашата цел е да създадем крачка напред и да усвоим колкото може повече средства от Европа “, означи кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Най-много средства от разходната част – 41%, са планувани за сферата на образованието, а отрасловият заместник-кмет Владимир Темелков изясни целите и плановете пред екипа му.

Местните налози и такси няма да се усилват, само че ще има актуализация на таксите за механически услуги, административни такси, ръководство на общинско имущество, позволения за градеж.

За пръв път публичното разискване на бюджета на Община Пловдив се организира в почивен ден. Освен жители, на него участваха ръководителят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете и районните кметове на Пловдив, общински съветници, специалисти. Водещ на полемиката бе секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

Присъстващите дадоха оферти, отнасящи се до построяването на нова постройка на Математическата гимназия, ремонта на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, разработване на интегрирана онлайн платформа и цифровизация на услугите на Община Пловдив, проектирането и построяването на нови велоалеи, довършването на зоологическата градина и други.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР