Завършилите Газа изискват решения на UNRWA за високо ниво на безработица

...
Град Газа – От дипломирането си преди 10 години Амал
Коментари Харесай

Град Газа – От дипломирането си преди 10 години Амал Шаниура търси подходяща възможност за работа в бизнес администрацията, но не е имала успех.

Разочарованието на 32-годишната жена я отведе миналата седмица на протест пред централата на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на бежанците (UNRWA), където демонстрантите поискаха органът да предостави повече възможности за работа в Газа и край на блокадата, наложена на анклава от Израел.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Израел спира износа от Газа на ключов пропускателен пункт, казва, че са открити експлозиви „Спасителен пояс за Газа“: Бизнесът изразява загриженост, след като Израел спря износаИзраел убива шестима палестинци в окупирания Западен бряг, Газакрай на списъка

Десетки абитуриенти участваха в протеста, издигайки лозунги, заклеймяващи влошаващата се икономическа ситуация и липсата на възможности за работа на фона на рязкото покачване на нивото на безработица в Газа, което според Палестинското централно статистическо бюро е по-високо от 45 процента . Организацията на обединените нации заяви, че 81 процента от населението живее в бедност.

Статистическите данни за младежката безработица, които обхващат хора на възраст от 19 до 29 години, са особено впечатляващи, когато става въпрос за сравнение на окупирания Западен бряг с Газа – 32 процента на Западния бряг са безработни, в сравнение със 70 процента в Газа.

„Като всеки завършил, работих като доброволец на няколко места и институции, свързани с моята специалност, без резултат“, каза Шаниура пред Ал Джазира. „Също така работех на някои места с прекъсвания, но те скоро приключиха и аз отново се присъединих към редиците на безработните.“

„Като гражданин имам право да получа подходяща възможност за работа, особено от UNRWA, която предлага програми за постоянна или временна заетост за висшисти.“

Сурова реалност

Иман ал Каринауи, на 24 години, която завърши колежа по фармация преди две години, каза пред Ал Джазира, че никога не е предполагала, че усилията й през петте години на обучение в университета ще бъдат напразни.

„Завърших с висока средна [оценка] и имам достатъчно умения и опит, за да се присъединя към пазара на труда, но реалността в Газа е по-сурова от всички очаквания“, каза Ал Каринауи.

„Появих се като доброволец да работя в няколко частни аптеки, но не успях да получа възможност за работа“, добави Ал Каринави. „Чувствам се много разочарован от ситуацията в Газа.“

Ал Каринауи има още трима братя и сестри, всички завършили различни специалности и всички от които са безработни и седят у дома.

„Въпросът за безработицата стана по-скоро като общо явление в домовете на ивицата Газа“, добави тя. „Почти всеки дом има двама или трима безработни висшисти.“

Няма работа, няма надежда

Салах Абдел Ати, базиран в Газа правен и икономически изследовател, каза пред Ал Джазира, че завършилите университет трябва да са в позиция, в която могат да очакват да имат възможности за работа, но блокадата на Газа от Израел от 2007 г. насам е нанесла сериозни щети на икономиката на анклава .

Абдел Ати каза, че 180 000 студенти завършват годишно университети в Газа, навлизайки на пазара на труда, където възможностите са малко и далеч.

„Тъй като бежанците представляват 70 процента от населението [в Газа], UNRWA е длъжна да им предостави възможности за работа и оперативни програми, особено в светлината на трудните икономически условия“, каза той.

Според Абдел Ати, местните оценки показват, че около 200 000 висшисти в Газа са безработни и нивата на безработица нарастват.

Насочвайки посланието си към генералния комисар на UNRWA, Абдел Ати поиска създаването на спешна програма за завършилите в Ивицата Газа.

„Младежите се нуждаят от проекти за развитие и от предоставяне на облекчени заеми, които да им помогнат да изградят бъдещето си“, добави той.

UNRWA не отговори на искане за коментар от Ал Джазира. В понеделник обаче медийният съветник на организацията в Газа Аднан Абу Хасна каза в изявление, че UNRWA се нуждае от 190 милиона долара до края на годината, за да преодолее бюджетния дефицит.

Това включва финансиране за покриване на заплатите на персонала, както и „75 милиона долара за купони за храна в Газа, защото те са спасителен пояс за хората“, каза Абу Хасна.

Според Световната организация на труда безработицата в Газа е сред най-високите в света. „Почти всеки втори икономически активен гражданин на Газа е без работа... две трети са безработни и малцина могат да си намерят работа“, каза организацията в доклад, публикуван тази година.

Икономическата криза, пред която е изправена Газа, която е изправена пред многобройни атаки от Израел, откакто Хамас превзе територията през 2007 г., се доказва и от повече от половината палестинци в Газа, които разчитат на хуманитарна помощ, и почти една трета домакинства, които са категоризирани като изпитващи „катастрофални“ или „екстремни“ нива на нужда.

Условията в Ивицата Газа, затворена от външния свят в зона с площ от 365 квадратни километра (141 квадратни мили), принудиха много палестинци от Газа да мислят за нещо, което е изключително трудно за тях – напускане.

Мусбах Мукхаймер, 29, е учил здравна администрация и е работил като доброволец в редица държавни и частни заведения, но не е успял да получи стабилна възможност за работа.

„Млад мъж на моята възраст има остра нужда от работа, за да изгради бъдещето си, да се ожени и да създаде семейство, но животът в Газа не гарантира дори основните неща“, каза Мухаймер.

Мухаймер призова UNRWA да активира програми за повторно наемане на висшисти, подчертавайки, че „палестинските младежи имат право да живеят достоен живот като останалия свят.“

„Нуждаем се от програми и обучение за създаване на работни места, които подкрепят завършилите да получат възможности за работа и да осигурят достоен живот за тях и техните семейства.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР