Завърши серията секретни операции по връщане на полското злато в

...
Завърши серията секретни операции по връщане на полското злато в
Коментари Харесай

Приключи изнасянето на полското злато от Англия

Завърши серията секретни интервенции по връщане на полското злато в страната, което дълги години се съхраняваше в Bank of England. Обикновено преместването на такова количество злато остава загадка даже и след превозването му. От компанията, охранявала преместването обаче взеха решение да разкрият някои детайлности. За превозването му са били нужни 8 полета със аероплан Boeing 737.

Една от аргументите за връщането му в родината се крие в самото име на полската валута – „ злота”, което идва от злато. В историята на полската злота днешната интервенция не е първата такава. На 4 септември 1939 година Полша провежда евакуация на всички свои златни ресурси. 80 тона златни кюлчета са били трансферирани през Румъния, Турция и Сирия във френски колонии в Африка. „ Започнаха полемики какво ще се случи с това злато. Френската национална банка не е желала да ги върне на Полша, като я афишира за несъществуваща страна. Но британците и американците направиха по този начин, че златото да бъде върнато през 1944 г.”, споделя историкът Томаш Бохун.

Тогава нуждата от пренасяне е била войната. Днес националната банка се приготвя за ново такова, само че не поради военни дейности, а заради предстояща икономическа рецесия в света. Полският сейм работи за обезпечаване на огромна финансова самостоятелност на страната. „ Виртуалните пари на процедура могат незабавно да се изпарят, а финансовите рецесии, на които бяхме очевидци през последните 20-30 години, могат да се повторят. Всичко това се дължи на провал на необезпечените парични средства и неоправдания дълг. Именно заради тази причина превръщането на валутата в злато, има възстановителен резултат върху локалната икономика”, изяснява депутатът от полския Сейм Робърт Виницкий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР