Зауахири беше дясната ръка на Бин Ладен. Всъщност той е

...
Зауахири беше дясната ръка на Бин Ладен. Всъщност той е
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Зауахири е имал закрила от талибаните

Зауахири беше дясната ръка на Бин Ладен. Всъщност той е хирург, роден в Египет. През 1981 година взе участие в атентата против някогашния президент на Египет Садад. Тогава той беше хванат и наказан на няколко години затвор.

Това напомни в изявление за Euronews Bulgaria Мохамед Халаф, публицист и интернационален анализатор.

През това време той е бил в организацията „ Ислямски джихад “, а по-късно се е включил към Ал Кайда. Той не има харизмата на Бин Ладен, нито неговата популярност. Но той е бил един мотор в тази организация, идейната ѝ мощ. В последно време Зауахири стартира съществени опити за пресъздаване на другите ядра на Ал Кайда, добави Халаф.

Зауахири има огромен опит в това да бяга и да се крие и да основава новата организация на Ал Кайда. Американците от самото начало са опитвали да стигнат до него, само че той все е успявал да се измъкне. Той през това време се е местел сред Афганистан и Пакистан. Макар и да са напуснали Афганистан, американците водят разследващи интервенции. Преди няколко месеца военачалник Майкъл Корел посети доста страни в района, тъй като американците имаха информация, че Ал Кайда основава нови центрове и имат протекция от талибаните. Затова американците са насочили вниманието си натам, сподели интернационалният анализатор.

По думите му, Зауахири е имал по-голяма роля в организирането на атентатите от 11 септември от Бин Ладен.

Талибаните са нарушили съглашението от Доха, където са дали обещание да не дават протекция на Ал Кайда. При тази интервенция се е видяло, че има нарушаване на това съглашение. Закрилата на Зауахири му е дадена от вътрешния министър на Афганистан Хакани, който е от ръководителите на талибаните. С тази интервенция американците са посочили, че могат да водят война и без да участват на място, сподели още Халаф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР