Затягане на кредитирането на домакинствата.Тази прогноза направи шефът на БНБ.Ако

...
Затягане на кредитирането на домакинствата.Тази прогноза направи шефът на БНБ.Ако
Коментари Харесай

Големи промени за кредитите и депозитите в банките на българите

Затягане на кредитирането на семействата.

Тази прогноза направи шефът на Българска народна банка.

Ако това се случи ще има промени в лихвите, както на заемите, по този начин и на депозитите.

Ще има промени и в пазара на недвижими парцели, който се въздейства от това.

Ето какво сподели шефът на Българска народна банка.

Не мисля, че е доста продуктивно в този момент да се фокусираме върху датата за влизане в еврозоната.

По-скоро фокусът би трябвало да бъде върху това, което би трябвало да бъде направено. Това съобщи пред БНР управителят на Българска народна банка Димитър Радев. 

Преди дни министър председателят Николай Денков съобщи, че България договаря индикаторът за инфлацията, преди приемането на еврото, да бъде оценен по-късно през годината. Той добави, че датата 1 януари 2025 година за влизането ни в еврозоната не е „ сакрална “.

Управителят на Българска народна банка сподели още, че в случай че България желае да промени датата, на която желае да влезе в Еврозоната, от 1 януари 2025 година на друга, би трябвало да договаря с европейските си сътрудници. Според Димитър Радев, индикативната дата остава началото на идната година.

„ Трябва да се има поради, че това е решение, което не зависи единствено от нас. То зависи от нашите сътрудници, с които обсъждаме въпросите на българското участие. Освен това би трябвало да се има поради, че проектът за приемането на еврото, който беше признат, в действителност е направен на база на целева дата 1 януари 2025 година “, разяснява Димитър Радев.

„ Всичко зависи от резултатите, т.е. данните, които чакаме да постъпят за януари, февруари, март. Освен това би трябвало да се има поради, че ние гледаме комплекс от индикатори, т.е. не гледаме единствено растежа на ипотеките, а гледаме доста други неща, да вземем за пример по какъв начин сходна мярка ще се отрази общо на стопанската система, на икономическата интензивност. Това решение ще бъде взето доста деликатно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни “, сподели още шефът на Българска народна банка.

Евентуално стягане на кредитирането на семействата може да има след разбор на данните за първото тримесечие на тази година, означи Димитър Радев. По думите му, към такива ограничения ще се подходи доста деликатно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР