„Затворете всичко“: законопроектът за наследството на Обединеното кралство заплашва разследвания за жестокости от епохата на Размириците

...
Белфаст, Северна Ирландия – На фона на широко разпространена опозиция
Коментари Харесай

Белфаст, Северна Ирландия – На фона на широко разпространена опозиция в остров Ирландия, спорният Законопроектът за проблемите в Северна Ирландия (наследство и помирение) беше приет от законодателите в Камарата на общините на Обединеното кралство миналата седмица.

Във вторник той ще се върне в Камарата на лордовете на Обединеното кралство, където не се очаква да срещне опозиция и трябва да стане закон до седмици или дори дни.

Законодателството ще прекрати нови проверки на жестокости и други престъпления, извършени по време на Размириците, продължителен граждански конфликт в Северна Ирландия, който изправи националисти (предимно католици и в подкрепа на присъединяването към Република Ирландия) срещу юнионисти (предимно протестанти и надяващи се да остане част от Обединеното кралство). Размириците убиха повече от 3600 души между края на 60-те и 1998 г.

Създавайки ефективна крайна дата за текущи разследвания и съдебни процеси след малко повече от шест месеца, семействата са изправени пред надпревара с времето, за да гарантират, че дългогодишните им опити за справедливост ще бъдат надлежно разгледани.

Законодателството също ще спре разследването на минали престъпления във Великобритания.

Много разследвания и криминални разследвания, които понастоящем се водят от клон на полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI), ще бъдат прехвърлени към Независимата комисия за помирение и възстановяване на информация (ICRIR), нов орган, създаден от Правителството на Обединеното кралство като част от предстоящия закон.

Все още не е ясно какви ще бъдат последиците от законопроекта за текущите разследвания в Република Ирландия или за случаите от ерата на проблемите, които се разпространиха в други юрисдикции в Европа.

Ал Джазира разговаря с няколко семейства и правни експерти, ръководещи кампании за справедливост и възстановяване на истината на този фон.

Патрик Бътлър – клането в Спрингхил, 1972

38-годишният Патрик Бътлър беше застрелян от британските въоръжени сили в западен Белфаст на 9 юли 1972 г. Той беше един от петимата – включително трима непълнолетни – които бяха убити този ден от стрелба близо до имението Спрингхил и Уестрок, в действия, които се смята, че са отмъщение срещу прекъсването на примирието на Ирландската републиканска армия (IRA) през същия ден.

Става се, че дядото на Наташа Бътлър, Патрик Бътлър, тогава 38-годишен, е починал, докато се е грижил за ранените на местопроизшествието. Смята се, че е бил прострелян и потенциално убит от същия куршум, който уби отец Ноел Фицпатрик, 42, в жилищния район на западен Белфаст.

Според Бътлър нейното семейство и други в района са били „брутализирани“ чрез насилствени сутрешни набези в продължение на години след убийствата. Дядо й е обозначен като „стрелец“ във военните регистри.

През 2014 г. най-накрая беше разрешено разследване на убийството на петимата – свещеник, баща на шест деца и трима непълнолетни – от британската армия на този ден в това, което сега е известно като „клането в Спрингхил“.

Три седмици от разследването бяха изслушани през февруари тази година. Според Бътлър, семействата разбират, че има поне още осем седмици за събиране на доказателства, като все още няма военни свидетели, които все още не са се появили, и експерти, които тепърва ще дават показания в това, което мнозина описват като сложно разследване.

Оставащите доказателства все още не са насрочени.

Ако разследването не приключи изцяло до май 2024 г. (дори ако остане само един свидетел, каза Бътлър), разследването ще изтече според новото законодателство.

Тя каза пред Ал Джазира, че семействата нямат „няма доверие или доверие“ в новия държавен орган за такива случаи, към който ще бъде прехвърлено разследването на нейното семейство, ако не приключи до май.

Бътлър е ясен: тя и семейството й не търсят наказателно преследване. Те просто искат отговори и да изчистят името на дядо й, повече от 50 години след убийствата.

Патрик Крауфорд – територията на Royal Victoria Hospital, Белфаст, 1975 г.

15-годишният Патрик Крауфорд е бил застрелян, докато е минавал през територията на Кралската болница Виктория в Белфаст през август 1975 г., според неговия оцелял братовчед Пол, 66-годишен, който говори с Ал Джазира в Белфаст миналата седмица.

Майката на Патрик Марта, добави той, е била убита при кръстосан огън в Андерсънстаун, западен Белфаст, само няколко години по-рано през март 1972 г.

Пол каза на Ал Джазира как липсата на ръководена от държавата програма за възстановяване на истината и справедливост в Северна Ирландия го е принудила да се свърже с лоялистката паравоенна група (Доброволческите сили на Ълстър), която е убила баща му, докато е напускал фабрика, в която е работил през 1974 г.

Чрез събеседник, лоялният и шеф на UVF Уинстън Ървайн, Пол каза, че „е получил повече отговори, отколкото някога съм имал и вярвам, че някога ще получа от държавата“.

Разследването на случая на Патрик вече е в ход, каза Крауфорд, но е отложено, тъй като Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) „се бави“ с разкриването на документи.

Семейството му „не е доволно“ от първоначалното разследване от 1979 г., каза още Крофорд.

Ново разследване чрез чистата „решителност“ на сестрата на Патрик, Магдалин, която се срещна с главния прокурор по случая. Това разследване започна през 2015 г. и вече са проведени значителен брой изслушвания.

„Семейството се притеснява, че Министерството на отбраната ще продължи да бави и че случаят ще бъде приключен през май“, каза Пол.

Лиам Шанън и Джим Олд, мъжете с качулки, 1971

Случаят с мъжете с качулки се съсредоточава върху обвиненията в изтезания срещу британската армия по време на периода на интерниране, въведен през първите години на Размириците през 70-те години на миналия век.

През 1971 г. 14 мъже католици, включително Лиам Шанън и Джим Олд, са били измъчвани по време на разпит от британската армия.

Мъжете казват, че са били подлагани на качулки, лишаване от сън и храна, бял шум и са били оставяни разкрачени в стресови позиции – на всичкото отгоре са били многократно бити от войници.


Петима от мъжете с качулки са загинали, което подчертава, че „времето не е на страната“ на останалите мъже и техните семейства, по думите на адвоката по правата на човека Кевин Уинтърс.

Уинтърс, който представлява Лиъм Шанън и Джим Олд, каза пред Ал Джазира, че двойката трябва да се върне в съда тази седмица.

Към днешна дата полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI) току-що е извършила упражнения за „предварителен обхват“, според Уинтърс, които според клиентите му „трябваше да се проведат отдавна“. Те искат PSNI да се ангажира с пълно наказателно разследване на изтезанията и малтретирането, за които твърдят.

Има дълга история зад усилията да се търси справедливост в този случай. През 70-те години правителството на Република Ирландия заведе междудържавно дело срещу Великобритания в Европейския съд по правата на човека. Преди около 18 месеца Върховният съд на Обединеното кралство установи, че решение на PSNI за прекратяване на разследване на твърденията за изтезания е незаконно.

„Нито [Олд, нито Шанън] са доволни“, каза Уинтърс, с това, което смятат, че е „измислено извинение“, издадено от PSNI тази година, което според тях е проектирано и насрочено да подкопае правното предизвикателство пред съд, след решението на Върховния съд от 2021 г.

„В някои отношения е твърде малко и твърде късно“, каза Уинтърс. Той каза на Al Jazeera, че двойката е изправена пред „състезание с времето сега, за да може това разследване да получи сила“.

Той добави, че техните проблеми са „само усложнени“ от наследения законопроект, който може да изтече всяко разследване, ако не бъде постигнат значителен напредък преди май.

Съдебното предизвикателство пред съдилищата в момента има за цел да „изправи тези проблеми начело“, каза Уинтърс, в светлината на всичко това.

Джеймс Иймс, случай на двойно убийство, 1972

Джеймс Иймс, член на пехотата на Ълстърския отбранителен полк (UDR), извършва проверки на автомобили с Алфред Джонстън на 25 август 1972 г., когато се предполага, че е взривено устройство, задействано от команден проводник, убивайки моментално и двамата .

Джон Дауни, базиран в графство Донегал, Република Ирландия, е обвинен в двойното убийство на двойката в Енискилен (графство Фермана, Северна Ирландия) на този ден, чрез предполагаемата атака с кола бомба. Превозното средство избухна, когато се приближи камион, превозващ 13 войници извън службата, ранявайки няколко от тях.

Има няколко забавяния в наказателното преследване на Дауни. Адвокатите, действащи от името на Дауни, успешно заявиха по време на пандемията от коронавирус, че той е „уязвим индивид“, който по това време не е имал достъп до ваксинация срещу COVID-19. Дауни беше върнат в дома си в Донегал, откъдето беше екстрадиран и все още е изправен пред обвинения.

Чарли Иймс, племенникът на Джеймс Иймс, е загрижен, че случаят сега може да бъде повлиян от новия закон за наследството.

„Те просто изглеждат в състояние да забавят, забавят, забавят“, каза той.

Иймс цитира наказателното преследване на „Войник F“ в клането в Кървавата неделя през 1972 г. като друг случай, за който са предоставени уверения, но роднините са загрижени, че законопроектът може да попречи или дори да блокира производството.

„Разбираме, че съществуващите случаи ще могат да напредват“, каза Иймс. „Но разбира се, ние, като семействата на Кървавата неделя, сега имаме своите съмнения.

„Технически това не би трябвало да повлияе на случая. Но сега сме в неизследвана територия. Така че не знаем какво да очакваме.“

Кени Доналдсън от кампанията на жертвите от South East Fermanagh Foundation смята, че адвокатите на Дауни ще се опитат да използват новото законодателство, за да отхвърлят делото сега.

„Ето защо ние се противопоставяме на законопроекта“, каза Доналдсън пред Al Jazeera. „Вярваме, че паравоенните групи трябва да бъдат подведени под отговорност и да отговорят за това, което се твърди, че са извършили.“

Eoin Morley, известен случай на шпионско убийство, 1990

Eoin Morley беше застрелян на 15 април 1990 г., за който се твърди, че е убит от таен агент, действащ във Временната ирландска републиканска армия по това време.

Убийството му е извършено в неделя на Великден в графство Даун. Той беше прострелян два пъти, след като маскирани мъже го измъкнаха от къщата на приятелката му в имението Дерибег близо до центъра на Нюри.

Майката на Морли, Айлиш, повдигна наказателно преследване и поиска обезщетение срещу Питър Кийли (бивш агент, който също се е наричал Кевин Фултън) за предполагаемо участие в смъртта на сина й.

Нейният случай е водещият в близо 30 съдебни дела, водени срещу бившия британски шпионин във връзка със серия от паравоенни убийства и атаки, докато той е работил за тайна военна разузнавателна единица.

Според Уинтърс, който също представлява Морли, срещу полицейския омбудсман се завежда съдебно дело заради „неотмяната на първоначалните констатации на омбудсмана във връзка с разследването на убийството на Еоин Морли“.

„Казваме на омбудсмана, че трябва да разследва този случай отново в светлината на нова информация и доказателства“, каза той пред Al Jazeera. „Омбудсманът в момента преразглежда позицията си по правното оспорване.“

Той подчерта допълнителния натиск, оказан от новото законодателство в опитите за изслушване на такива случаи, добавяйки: „Отново, същата трудност, която възникна при случая с мъже с качулки, се появи и при това правно предизвикателство.

„Предизвикателството е двойно в тези случаи: преодоляване на оспорването и даване на правна сила на това, което се надяваме да бъде успешно съдебно оспорване. И всичко това се прави на трудния фон да се направи това в относително кратък период от време.

„Ролята на Великобритания в конфликта чрез нейните държавни агенции и злоупотребата с информатори и агенти е в центъра на много от тези съдебни спорове. И най-лесният начин да се отървете от този съдебен спор е да прокарате този нов законопроект и да затворите всичко.”


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР