Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава

...
Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава
Коментари Харесай

Корнелия Нинова : Мерките на правителството не помагат на малкия и среден бизнес

" Затварянето на Народното събрание е анулация на парламентарната република. Това значи безконтролна власт на държавното управление, замитане на следи, безотговорно харчене на пари, т.е. залог за корупция или за злоупотреби. В изключително състояние би трябвало да работим, тъй като се постановат незабавни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми ”. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя напомни, че и по време на войните в България Народното събрание не е спирал да работи.

" Идвам от среща с специалисти в туристическия отрасъл.Те споделят – незабавно би трябвало да поправите закона, тъй като ваучерите, които предлага министър Ангелова, за това, че туроператорите са платили, а клиентите желаят да им се върнат парите, няма по какъв начин да се случи, в случай че не се промени Законът за туризма ”, разяснява Нинова. Тя добави, че от левицата са имали среща и с лечебни заведения, които поради рестриктивните мерки да лекуват пациенти и да вършат планови интервенции в този момент нямат заплащане по клинични пътеки и средства да платят заплати: " Категорични са, че би трябвало да се промени методът на заплащане – това става в Народното събрание ”.

Тя осведоми, че Българска социалистическа партия е почнала срещи с разнообразни браншови организации за проблемите, които пораждат в разнообразни браншове, с цел да чуят предложенията им: " Ще изготвим цялостен пакет с нужните промени и ще го внесем като комплекс от ограничения ”. " Хората срещат усложнения при намирането на дезинфектанти и маски, една маска стига 10 лева на пазара. Държавният запас се съхранява тъкмо за това – в подобен миг да освободиш артикули, като поръчаш и дойдат нови- ще го попълниш, само че изгубиха 15 дни. Никой не разяснява Държавния запас като лост за влияние на пазара. Когато има липса на дадена стока, се появява спекулата. Един от методите да се бориш с нея е да има артикули на пазара.

В такива случаи се интервенира на пазара със артикули от Държавния запас. В този миг неналичията изчезват, цените се контролират посредством пазарен механизъм ” сподели водачът на Българска социалистическа партия. Запитана за поддръжката на Българска социалистическа партия за въвеждането на изключително състояние, Нинова отговори, че това е било наложително, обективно решение, знак на разсъдък от една националноотговорна партия. Тя добави, че по предложение на левицата то се е въвело с ограничаване за един месец. " Но оттова нататък настъпи безпорядък, взеха се толкоз неразумни и взаимноизключващи се решения. Ние не можем да бъдем част от това.

Някои от тези решения към този момент започнаха да дават негативен резултат ”, сподели тя. Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че някои от ограниченията на ръководещите за справяне с рецесията са неефективни, като да вземем за пример решението да се заплаща 60% от страната и 40% от работодателя. " Днес на срещата ни с представители на дребният фамилен бизнес в туризма ни споделиха - ние сме затворили, нямаме 1 изкаран лев през последните седмици, по какъв начин да поемем тези 40%, че да платим настрана и осигуровки? ”- означи ръководителят на Българска социалистическа партия. Нинова уточни, че в механизма за 500-те млн. лева, отпуснати от Българската банка за развиване няма никаква изясненост и е невероятно дребният и междинен бизнес да стигне до тези пари: " Отново ще отидат там, където отиват в последните години - в огромните компании, в олигарсите ”. Тя акцентира, че думите на премиера, че страната обезпечава 4.5 милиарда не са правилни, тъй като средствата са се оказали под 2млрд. " Относно заемите, които предлага страната – много хора споделят, че не биха ги взели, тъй като са без работа, имат сметки за заплащане, много от тях имат и други заеми и не биха се натоварили и с този заем ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия. " По Закона за дейностите в изключително състояние, който ръководещите одобриха, ще внесем в Конституционния съд тъжба против текст за следене на клетките на телефоните без правосъдно решение ", съобщи Корнелия Нинова. " Правителството би трябвало да излезе и да каже какво е финансовото положение на страната, има ли 1.5 милиарда остатък или сме на 3.5 милиарда недостиг. Правителството би трябвало да излезе и да каже какви цели за отпуснатите пари за справяне с рецесията се слагат преди всичко. Мястото на този сериозен диалог е в Народното събрание. Парламентът даже не е осведомен. Това е следващият гвоздей в ковчега на парламентаризма ”, приключи Корнелия Нинова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР