Затваряне на Благоевград ще е необмислено и прибързано и ще

...
Затваряне на Благоевград ще е необмислено и прибързано и ще
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград отказва да затвори града

Затваряне на Благоевград ще е безогледно и преждевременно и ще сътвори повече проблеми, в сравнение с позитиви. Това съобщи кметът на града Румен Томов, който е твърдо срещу предлагането за цялостен локдаун.

" За бизнеса и хората в Благоевград едно сходно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без приход, бизнесът няма да се оправи с още една пауза, която ще нанесе тежък стопански удар ", предизвести Томов.

Идеята за карантина и вечерен час пристигна от комисията за битка с Covid-19 в Общинския съвет. Тя предложи 3-седмичен " локдаун ", в който да работят единствено аптеки, магазини за храна, бензиностанции и банки, а учениците да не могат да излизат след 20:00 часа.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пълно затваряне на Благоевград предложи новосъздаденият Конс...

Съветниците считат, че строгите ограничения ще лимитират растежа за заболелите в Благоевград, който е една от най-критичните точки в страната -, в това число и медици, а лечебните заведения са претрупани - заети са над 60% от леглата за лекуване на COVID-19.

" От Министерство на вътрешните работи се изрекоха, че не е нужен вечерен час, тъй като градът и без друго е запустял. Хората от работа се прибират у дома ", изясни кметът и напомни, че общинските съветници нямат пълномощия да постановат каквито и да е забрани.

Градоначалникът прикани благоевградчани да съблюдават ограниченията и напомни тезата на вицепремиера Томислав Дончев, че би трябвало да се откри тънката линия на баланс сред здравето и стопанската система. " Хората би трябвало да съблюдават дисциплинираност и да се преценяват с ограниченията на Националния щаб, с цел да предпазят здравето си и това на околните си, само че нямат потребност от спомагателни финансови терзания ", уверен е кметът.

Според Томов в района са регистрирани много инфектирани хора, тъй като е граничен с две други страни и се вършат повече проби, в сравнение с в страната. Той считам, че пикът на болестта в общината е отминал, съдейки по цифрите.

Кметът опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в действително време да разполага с информация за натовареността на лечебните заведения и свободните кревати. Това се координира със незабавната помощ. Той заяви, че в общинската болница по онкология също се разкрива Covid бранш през идната седмица.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР