Затрудненията в ТЕЛК идват от това, че бе дадена възможност

...
Затрудненията в ТЕЛК идват от това, че бе дадена възможност
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: И след ротацията МЗ ще остане в обсега на Демократична България

Затрудненията в ТЕЛК идват от това, че бе дадена опция за преосвидетелстване с включването на доста повече диагнози и опцията за преоценка въз основата на тях. Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Александър Симидчиев, депутат от Политическа партия – Демократична България и зам.-председател на парламентарната Комисия по опазването на здравето, във връзка зачестилите случаи на недоволства от жители, които с месеци не могат да се явят на комисия и да получат експертно решение.

Той обърна внимание на това, че при новата организация на активността на ТЕЛК не е допустимо да се получи решение с доживотен период, в случай че то е издадено въз основата на повече от една диагноза, защото се позволява, че е допустимо да има динамичност в хода на някои от тези болести и това да повлияе на общата оценка.

„ Обикновено след промени системата се отпушва след към 6-8 месеца. Промените бяха направени с разпореждане на Министерски съвет. Това, което можеше да се направи по-добре, е да има противоположна връзка от трудово-експертните лекарски комисии “, означи той. „ Информационна акция можеше да бъде малко по-добра. Живеем в свят, в който връзката е основна “, акцентира доктор Симидчиев.

Той бе безапелационен, че измененията в организацията на активността по освидетелстване стъпват върху пълноценното потребление на опциите на НЗИС, а въвеждането на данните на пациентите в районните картотеки и разпределянето на документите за явяване пред комисия на инцидентен принцип значително е фактор за ограничение на корупционния напън.

Д-р Симидчиев призна, че проблем с дефицит на лекари за работа в ТЕЛК фактически има и от една страна това се дължи на обстоятелството, че тази работа е по-скоро административна, а не клинична и това я прави по-малко привлекателна.

От друга страна обаче казусът с възрастта на медиците, които одобряват да работят в тези комисии не би трябвало да се преглежда изолирано от цялостния проблем в опазването на здравето. „ Няма по какъв начин да променим демографията на лекарите “, сподели той.

По думите му доста постоянно считаме, че парите вземат решение всевъзможни проблеми, само че това не всеки път е по този начин. Според него казусът в тази ситуация е по-скоро информационен и учредителен, а не финансов.

Той разяснява и тематиката за доверието в здравната система след сериозното публично напрежение, зародило във връзка случая „ Даная “. „ Доверието в системата е доста мощно разтърсено, не поради съответно един случай “, безапелационен бе депутатът.

Той изясни, че след чуването на двете страни в парламентарната Комисия по опазването на здравето е станало ясно, че всяка от тях има своите причини, а сега текат институционални инспекции, които би трябвало да завършват проблема. „ Ние не сме съдници за това кой е отговорен и кой е почтен, задачата е в бъдеще сходни случаи да не се повтарят “, акцентира доктор Симидчиев.

По думите му в границите на 4 дни НЗОК е трансформирала една процедура, която е била част от казуса и таза стъпка прави невероятно в бъдеще да се случи това, което се е случило. „ Така или другояче това е начало на смяна, която почиства институционално и редовно част от казуса “, акцентира той.

По думите му, от отчетите на контролните органи за „ Пирогов “ проличава, че е имало нарушавания и някой би трябвало да понесе отговорността за тях, а другояче по-важното е, че в Народното събрание се трансформират някои закони, а НЗОК трансформира някои методики.

Д-р Симидчиев разяснява и проблема с болница „ Лозенец “, като означи, че напрежението там тлее от години, а в този момент текат инспекции, които са открили единствено дребни нарушавания.

„ От това,което чух в Здравна комисия, мисля, че по-скоро става въпрос за междуличностни връзки “, изрази мнение депутатът.

Той обаче уточни, че е допустимо да се намесват други фактори за непрекъснатите кавги - да вземем за пример застрояване на парка на болничното заведение.  

„ Ако „ Лозенец “ банкрутира, е допустимо да се направи някакво преструктуриране, което да открие пътя към застрояването на този добър и огромен парк, по тази причина е значимо кой е шефът на болничното заведение “, изрече съмнение депутатът.

„ Политическа смяна в здравното министерство няма да има след ротацията, доколкото слушам, то ще остане в обсега на „ Демократична България “, сподели още доктор Симидчиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР