Затова Европа трябва да представи обединен фронт. Агресията трябва да

...
Затова Европа трябва да представи обединен фронт. Агресията трябва да
Коментари Харесай

Молдова енергично търси къса писта за излизане от сянката на Кремъл

" Затова Европа би трябвало да показа единен фронт. Агресията би трябвало да бъде отблъсната с мощна мощ ", акцентира Санду в Париж.

Президентът Макрон увери, че Франция ще поддържа Молдова, и посочи, че " демократичната действителност на Молдова и нейното ентусиазъм за европейско бъдеще, като Украйна, в действителност съставляват предизвикателство за Русия на Путин ".

Бедната някогашна руска република от дълго време показва блян да се сближи с Европейски Съюз и твърди, че е цел на съветска интервенция, основно в сепаратисткия Приднестровски район, напомня Ройтерс и добавя, че поради слабите си въоръжени сили Молдова е считана за изключително уязвима, в случай че войната на Русия в Украйна се популяризира и в други източноевропейски страни.

Според Санду Москва възнамерява да подкопае стабилността на страната й и да я отклони от пътя към европейска интеграция преди президентските избори по-късно тази година и референдум за участието в Европейски Съюз, написа молдовската редакция на Радио " Свободна Европа ".

Това изказване беше направено директно след обезпокоително известие на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (SIS), в което се насочва съществено предизвестие за проектите на Русия да осуети напъните на Кишинев да се отърси от десетилетното въздействие на Кремъл и да се приближи до Запада.

Представяйки отчета си на 5 март, ръководителят на разузнаването Алекандру Мустята сподели, че неговата организация се е сдобила с " избрани данни " за дейности, планувани за тази и за идната година, които да компрометират присъединението на Молдова към Европейски Съюз и да я върнат в съветската сфера на въздействие. Детайлите сочат, че има тактика за 2024 и 2025 година, която включва поддръжка за проруски политически играчи и проведени незаконни групи с връзки с разследващите служби (на Русия) и управлението в Кремъл, сподели Мустята, представен от РСЕ.

Малко преди да замине за Франция, Санду сподели по телевизия " Диджи24 ", че " всички ме наясно какво желае Москва. Москва желае да дестабилизира обстановката в Молдова, Москва желае да сплаши жителите на Молдова, изключително като се има поради, че тази година у нас може да има референдум за присъединението на Молдова към Европейски Съюз - такова най-малко е моето предложение и се надявам молдовският парламент да го поддържа ".

Санду сподели още, че във военно отношение Молдова е предпазена от евентуална съветска офанзива с помощта на източния си комшия - Украйна, която се бори против съветската експанзия към този момент повече от 2 години.

" Москва няма по какъв начин да доближи Молдова, първо, тъй като Украйна е нашият щит, а Украйна устоява на съветската експанзия и ще продължи да устоява. И, второ, тъй като Молдова има мощни другари и е избрала да бъде на страната на свободния свят ", цитира я РСЕ.

Още през септември Франция и Молдова реализираха първото си съглашение за образование на боен личен състав, постоянни съвещания в областта на защитата и шерване на разследващи данни.

Със Санду отпред неутрална Молдова изрично осъди нашествието на Русия против прилежаща Украйна, твърдо застана на страната на Киев като в същото време ускори връзките си с другия си комшия - членката на Европейски Съюз и НАТО Румъния, с която Молдова поделя общ език и история, обобщава РСЕ.

Според разследващия началник Мустята предвижданията са, че ще бъдат направени опити за провокиране на няколко обществени и политически рецесии, за предизвикателство на конфликти и за подбудителство на междуетническа ненавист, което може да докара до рецесии в областта на сигурността в Гагаузия и Приднестровието, написа РСЕ.

В Териториалната административна единица Гагаузия живее 150-хилядна тюркоезична етнографска група с православно изповедание. (В изявление за Българска телеграфна агенция етнологът и културолог доцент Григор Григоров от ЮЗУ акцентира, че езикът на гагаузите в Молдова употребява турска лексика и българска граматика; гагаузите са бежанци в днешна Молдова от времето, когато тя е била княжество; те се заселват там на няколко талази поради общо деветте руско-турски войни).

В деня, когато в Париж беше подписано двустранното френско-молдовско съглашение за защита и съдействие, основният прокурор на Молдова разгласи, че е почнал досъдебно произвеждане за неуточнени противозаконни дейности против Евгения Гуцул, определена през май предходната година за башкан (висш представител на администрацията в южния самостоятелен район на Република Молдова), осведоми изданието " Политико ".

Междувременно Гуцул, която от избирането й не се е срещнала нито със Санду, нито с който и да е почитан държавен чиновник в Кишинев, а президентът отхвърли да съблюдава конституционна наредба, да издаде декрет и да я включи в държавното управление поради нередности при избора й, към този момент беше отпътувала за Москва. Там на 6 март тя се срещна с президента Путин и се снима с него. Путин даде обещание на Гуцул да поддържа Гагаузия, а гагаузкият башкан разгласи, че съветският водач й е споделил, че ще разшири поддръжката за Гагаузия и гагаузкия народ в полза на техните законни права, престиж и позиции на интернационалната сцена.

Башкан Гуцул осведоми, че е разказала на Путин за противозаконните дейности на молдовските управляващи, които " ни отмъщават за нашата гражданска позиция и за това, че отстояваме националните си ползи ", цитира я " Политико ". Както сподели депутатът Оазу Нантой от Партия на действието и солидарността на Санду, представен от 6 март от Ройтерс, " гагаузите и приднестровците имат една цел: да дестабилизират още повече обстановката в Молдова ".

По мотив срещата на Гуцул с Валетина Матвиенко - председателка на горната камара на съветския парламент, Нантой реагира: Не мога да схвана за какво председателката на Съвета на федерацията на Русия, в страна със 140 милиона население, е толкоз загрижена за 26 села в Гагаузия, които нямат канализация ".

" Политико " обръща внимание, че думите на Гуцул бяха предшествани от подобен на нейния апел към Москва, насочен на 28 февруари от управляващите в Приднестровието - по-явно проруска отцепническа територия в Източна Молдова с към 465 000 души население, които желаеха " отбрана " против " непоносимия напън " на Кишиев.

Приднестровието - линия земя с повърхност 4000 квадратни километра и 220 000 съветски жители, разгласи едностранна самостоятелност от Молдова през 1990 година и взе участие във война с Кишинев, приключила преференциално за сепаратистите, с помощта на съветските войски, които и през днешния ден не престават да са ситуирани в района.

Този апел, както наподобява оркестриран от Кремъл, отбелязва " Политико ", провокира безпокойствие в западните столици, тъй като беше общопризнат като въведения за допустимо " обединяване " на сепаратисткото Приднестровие с Москва.

Както отбелязва Франс прес, една седмица след апела на сепаратистите от приднестровската столица Тираспол, Москва, (която поддържа 1500 военни в този граничещ с Украйна регион), да им обезпечи " отбрана ", в обща декларация Макрон и Санду приканиха Русия " да изтегли военните си, нелегално ситуирани на молдовска територия ".

" Московският режим се пробва да управлява моята страна посредством енергиен шантаж и образуване на митинги, посредством хакерски атаки и даже посредством скрит план за държавен прелом ", съобщи Санду на взаимна конференция с Макрон, представена от Агенция Франс Прес.

Споразумението, подписано от министрите на защитата на Франция и Молдова, планува по-специално разкриване на непрекъсната отбранителна задача в Кишинев, посочи Макрон и добави, че това е единствено първа стъпка.

В последно време напрежението сред Кишинев и Тираспол се ускорява поради въвеждането през януари от молдовските управляващи на нови вносни и износни мита, което провокира митинги измежду управлението на сепаратистите. Търговските мита бяха въведени като част от дейностите на Кишинев за хармонизация със законодателството на Европейски Съюз в границите на подготовката за договаряния за присъединение към общността, обобщава РСЕ.

Случващото се в Приднестровието е мотив Радио " Дойче веле " да зададе въпроса дали не се задава последваща война на Путин, с която " да отбрани " рускоезичното население. Медията напомня, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Русия съвсем непрекъснато води войни против свои съседи или най-малко ги предизвика. Първата от тях, прецизира Дъждовни води, стартира единствено 2 месеца след рухването на Съветския съюз - при започване на март 1992 година в Република Молдова.

Още през 1990 година проруските сепаратисти в района на Приднестровието се оповестиха за самостоятелна република, която обаче не е интернационално приета. Поводът и тогава беше отбрана на рускоезичното население. През пролетта на 1992 година стартират няколкомесечни кръвопролитни боеве, завършили с установяването на съветски боен контингент в района, който Кремъл е поел ангажимент да изтегли.

Дъждовни води показва, че през днешния ден, гледано извън, Приднестровието наподобява на великански руски музей навън - с монументи а Ленин, червени флагове и емблематичните сърп и чук. В реалност обаче, тази линия земя съставлява нещо като голям оръжеен склад на дребна група някогашни офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които евентуално и сега работят за съветското военно разузнаване ГРУ. Оттам те въртят интервенции по пране на пари и контрабанда и на процедура управляват всички стопански действия в региона.

От идването си на власт в края на 2020 година президентът Санду прави старания да приключи противозаконните стопански практики в Приднестровието, написа Дъждовни води. Парадоксално, съветската война против Украйна де факто оказва помощ в това начинание, показват Кено Ферзек и Витали Калугеряну за Дъждовни води. От началото на войната украинските управляващи са затворили границата с Приднестровието, с цел да предотвратят саботажи или набези на съветски бойци против Одеса и околния район. В резултат Приднестровието значително е изгубило ролята си като център за контрабанда и пране на пари.

Дъждовни води проучва, че заради липса на директен достъп до територията на Молдова, Русия на процедура няма по какъв начин да нападне страната. Само че Москва разполага с сред 1500 и 2000 бойци в Приднестровието. Самообявилата се република има и лични въоръжени или. Взети дружно, те евентуално надалеч превъзхождат дребната и доста зле въоръжена молдовска войска, която има единствено към 5000 бойци.

Освен това, в северната част на Приднестровието, покрай село Кобасна, се намира един от най-големите оръжейни хранилища Европа, в който има над 20 000 тона оръжия и муниции от остарели всемирски ресурси. Ако Русия успее да проникне в региона на Одеса, изяснява Дъждовни води, това може да бъде въведения към навлизане в Република Молдова.

В изявление за " Политико ", оповестено на 6 март, молдовският външен министър Михаил Попшой декларира, че Молдова в действителност усеща напрежение, идващо от Русия, само че и Кишинев има обръщение за Москва: дайте си сметка до каква степен можете да се разпрострете. Според Попшой все по-войнствените закани, идващи от Москва, и намеците й, че може да анексира подкрепяния от нея район на Приднестровието, са смразяващи, само че нямат нищо общо с действителността на сегашния съветски боен потенциал. Молдовският първи посланик споделя, че съветската военна мощност отслабва " с помощта на саможертвата на смелия украински народ и украинската войска ". " Ние сме в сигурност, въпреки че сигурност може да е мощно казано, като се има поради, че фронтовата линия е единствено на 200 километра от нас ".

" Политико " напомня, че седмица преди изявлението на министър Попшой съветският външен министър Сергей Лавров упрекна държавното управление в Кишинев, че " върви по стъпките на киевския режим " като не разрешава всичко съветско и дискриминира съветския език ".

Попшой споделя, че чувството е, че Лавров не приказва от името на така наречен силовики ( съветските елити в областта на сигурността и защитата, които командват парада, стигне ли се до образуване на провокации, прецизира " Политико " ). " Знаем каква е обстановката на терен, прекомерно евентуално е и той (Лавров) да знае, по тази причина просто би трябвало да играе ролята си ", заключава Попшой.

Той е на мнение, че вероятността руснаците да са в положение да напреднат и да доближат молдовска територия е доста по-малка в сравнение с е била преди две години.

Попшой изяснява, че е по-вероятно заканите да са част от " психологичска интервенция ", замислена за реализиране на ерес в молдовското общество и подкопаване на договарянията на Молдова за присъединение към Европейски Съюз.

Ивана Страднер - изследователка от вашингтонската Фондация за отбрана на демокрациите, обръща внимание, че Русия не за първи път употребява принадлежности за хибридна война за дестабилизиране на Молдова и всяване на разкол. Страднер изяснява за " Политико ", че Москва няма непотребни оръжия, които да изпрати в страни като Молдова, също така не може да доближи Приднестровието по въздух или суша. Путин обаче няма потребност да изпраща танкове и изтребители в страната, с цел да сътвори безпорядък - вътрешни проксита могат да работят от негово име. И действайки по този метод, той ще тормози прекалено много Европа.

Според анализаторите на Дъждовни води, хибридната война на Кремъл против Молдова демонстрира, че Русия не се е отказала да оказва въздействие над някогашната руска република. Възможно е, при положително стичане на събитията за Русия, тя въпреки всичко да нападне Молдова. Проруските партии там, финансирани и от наказания олигарх Илан Шор, който избяга в Израел, не престават да водят яростни акции против президента Санду и прозападното държавно управление.

Коментирайки така наречен конгрес на приднестровските депутати, Санду сподели, че съветската агитация популяризира измислена история за вероятно анексиране на Приднестровието от Молдова, с цел да плаши молдовските жители с наближаването на изборите, съобщи Укринформ.

" Кремъл желае да бъдем уплашени, да бъдем слаби, да ни ръководят корумпирани хора и да се договаряме с подкупни политици, както е било в продължение на години. Не можем да им позволим да създадат това. Трябва да запазим мира. Нашият мир зависи от единството и качествата ни да не се оставяме да бъдем излъгани ", сподели Санду пред молдовската телевизия " Журнал ".

" Днес Русия не може да направи нищо в Приднестровието, даже и да желае ". За да направи нещо, " Москва би трябвало да смени държавното управление в Кишинев ", уверена е Санду.

Румънският историк, експерт по постсъветското пространство Арманд Госу напомня обаче, че през 1992 година войната е била в подтекста на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, а в този момент сме " в полето на хибридната война ". Дори и за момента Русия да не има намерение да нахлуе в Молдова, споделя Госу за Агенция Франс Прес, " би било наивно да погребваме тематиката ", предизвестява историкът.

" Москва държи под око Молдова и сигурно ще ускори своята " агитация " преди президентските избори тази есен и парламентарните избори следващата година, планува Госу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР